Tekst objavljen: 20.06.2023 9:00        


Gugl će možda morati da proda deo svog poslovanja u vezi sa reklamama kako ne bi zloupotrebio svoju dominantnu poziciju na tržištu i isključio konkurente, saopštila je Evropska komisija pošto je poslala antimonopolske prigovore ovoj kompaniji

EU naložila Guglu da proda deo svojih usluga u Evropi


Evropska komisija, izvršni ogranak bloka i najviši antimonopoloski organ saopštila je da je njen preliminarni stav nakon istrage da bi "samo obavezno ukidanje dela usluga od strane Gugla", zadovoljilo trenutne zabrinutosti.

Gugl je "možda zloupotrebio svoju dominantnu poziciju favorizujući sopstveni biznis u oblasti reklamnih tehnologija", rekla je komesarka za antimonopolska pitanja Margaret Vestager na konferenciji za novinare, prenosi Politico.

Komisija je u saopštenju navela da je Gugl dominantan u objavljivanju i kupovini oglasa i da zloupotrebljava svoj položaj od 2014. godine, favorizujući sopstvene usluge tehnologije za oglašavanje na račun konkurenata, preneo je Politiko.

Antimonopolska agencija je rekla da je "zabrinuta" što je favorizovanje sopstvene usluge razmene oglasa i izbegavanje drugih dalo Guglu "konkurentnu prednost i možda je isključilo" rivale, što mu je omogućilo da naplaćuje više cene za svoje usluge.

Činjenica da je Gugl aktivan na obe strane tržišta digitalnog oglašavanja stvara "inherentne sukobe interesa", saopštila je Komisija, dodajući da bi "samo obavezna prodaja dela usluga rešila probleme konkurencije".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kompanija Gugl sada može da se brani tako što će izneti svoje argumente pre nego što komisija donese konačnu odluku.

Odluka komisije proizilazi iz zvanične istrage koju je otvorila u junu 2021, a koja ispituje da li je Gugl prekršio pravila konkurencije bloka dajući prednost sopstvenim uslugama tehnologije za oglašavanje na mreži na račun rivalskih izdavača, oglašivača i usluga reklamne tehnologije.

YouTube je bio jedan od fokusa istrage komisije koja je ispitivala da li Gugl koristi dominantnu poziciju sajta za deljenje video zapisa kako bi favorizovao sopstvene usluge kupovine oglasa nametanjem ograničenja rivalima.

Brisel je još ranije naložio Guglu da plati više od osam milijardi evra kazni u tri odvojena antimonopolska slučaja, uključujući mobilni operativni sistem Android i usluge oglašavanja za kupovinu i pretraga.

Kompanija se žalila na sve tri kazne. Sud EU je prošle godine neznatno smanjio kaznu u slučaju OS Android na 4,125 miliona evra.

Regulatori EU inače imaju moć da izreknu kazne u vrednosti do 10 odsto godišnjeg prihoda kompanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija google prodaja zaštita konkurencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana