Tekst objavljen: 07.11.2022 12:55        


Osim što su poboljšale svoj proces kupovine gasa, vlasti EU su, navodno, podržale i uvođenje "privremene" šeme za ograničavanje cene

EU planira da zajedničkom kupovinom "ohladi" cenu gasa?


Očekuje se da će zemlje članice EU poboljšati svoju proceduru zajedničke kupovine gasa do kraja tekućeg meseca, rekao je komesar Tijeri Breton, kojeg citira francuski list Le Figaro.

Ovaj korak ima za ciljobuzdavanje najnovijih povećanja cena gasa, nastalih kao rezultat antiruskih sankcija i politike napuštanja ruskih energenata.

Evropski zvaničnik je rekao da bidogovorene mere trebalo da ojačaju poziciju zemalja EU u pregovorima sa dobavljačimai dodao da će cene gasa, nada se, postati "razumne", piše RT.

Osim što su poboljšale svoj proces kupovine gasa, vlasti EU su, navodno, podržale i uvođenje "privremene" šeme čiji je cilj ograničavanje cene gasa, piše Le Figaro.

Inicijativa je već usvojena u Španiji i Portugalu, a sada Francuska predlaže da se proširi na ceo blok.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pored toga, lideri EU su, navodno, pozvali na ubrzanje pregovora EU sa "pouzdanim" proizvođačima energije poput Norveške i SAD.

Brisel, naime, nastoji da dobije od svoje ukupne ekonomske težine, a ne da se takmiči za snabdevanje, i na taj način stvori povećanje cena goriva, navode mediji. Breton je dodao da jeEU uspela da diverzifikuje snabdevanje gasom zahvaljujući Kataru, Norveškoj i SAD.

Francuz je, međutim, naglasio dablok američki tečni gas plaća četiri puta više nego Amerikanci,što, kako kaže, "nije normalno". Prema njegovom mišljenju, o pitanju visokih cena gasa iz SAD razgovaraće lideri EU u bliskoj budućnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zajednička kupovina gas cena gasa evropska unija energetska kriza sankcije rusiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana