Tekst objavljen: 29.05.2015 14:53        


Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" odnelo je danas u ekspozituru Eurobanke u centru Beograda prigovore na rad te banke, koji se odnose na povećanje redovne kamate i, kako tvrde, nezakonitu zateznu kamatu.

Eurobanka nije ispoštovala odluku NBS o kamati

Prigovori su bili ispisani na različitim vrstama podloga - papiru, kartonu, šper ploči, plastici, pa čak i na sobnim vratima.

Predsednik Udruženja "Efektiva" Dejan Gavriliović izjavio je novinarima ispred ekspoziture te banke na Terazijama da Eurobanka ima najveći broj kredita indeksiranih u švajcasrkim francima, oko 6.000.

"To je jedina banka koja u ovom trenutku nije ispoštovala odluku NBS i nije izvršila povraćaj novca koji je naplaćen povećanjem kamate u skladu sa promenom poslovne politike", rekao je Gavrilović.

On tvrdi da je Eurobanka jedina od 13 banaka koja još nije to uradila, a rok je bio 4. april.
Sledeći prigovor klijenata te banke, odnosi se na to što je Eurobanka početkom ove godine prekršila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga i obračunala je kamatnu stopu veću nego što je trebalo, rekao je Gavrilović.

"NBS nije ni upozorila ni kaznila Eurobanku pa bi to otišlo u nedogled da udruženje nije reagovalo", naveo je Gavrilović.

On je optužio Eurobanku da pored povećanja redovne kamate ugovara nezakonitu zateznu kamatu od 36,5 odsto na godišnjem nivou na kredite koji su devizno indeksirani.

Gavrilović je kazao da je Eurobanka danas još jednom prekršila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga jer nije prihvatila podnošenje prigovora na svim podlogama iako, kako je dodao, zakon ne precizira na kojoj podlozi prigovori moraju biti ispisani.

On je najavio da će Efektiva i tim povodom podneti žalbu NBS i da Eurobanku očekuju novčane kazne.
Prema njegovim rečima, oko 20 prigovora nije prihvaćeno u formi u kojoj su doneti za šta je pojedinačna kazna 100.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odluka nbs efektiva kamate na kredite eurobanka novčana kazna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana