Tekst objavljen: 18.08.2023 16:15        


Kineska kompanija "Evergrande grup" podnela je zahtev za bankrot u Njujorku, u sklopu jednog od najvećih restrukturiranja duga koje je svet do sada video

"Evergrande" podneo zvaničan zahtev za bankrot


Nekada najbolji prodavac nekretnina, Evergrande je nakon kraha likvidnosti pre dve godine postao simbol jedne od najgorih kriza na tržištu nekretnina u Kini, koje čini ugrubo oko četvrtinu njihove ekonomije.

Kompanija je podnela zahtev u skladu sa Poglavljem 15, čiji je cilj da pomogne firmama da se nose sa slučajevima nesolventnosti u koji je uključeno više zemalja.

- Podnošenje zahteva je proceduralne prirode, ali najzaduženiji investitor na svetu sa više od 300 milijardi dolara ukupnih obaveza, mora to da uradi u okviru procesa restrukturiranja prema američkom zakonu, rekle su Rojtersu dve osobe upoznate sa ovim pitanjem.

Sama kompanija, Evergrande, odbila je da komentariše.

Ofšor dug Evergrandea, koji je u procesu restrukturiranja, iznosi 31,7 milijardi dolara i u njega su uključene obveznice, kolaterali, oabeveze otkupa... Evergranedovo rukovodstvo sastaće se sa poveriocima do kraja ovog meseca i predstaviće im novi predlog za restrukturiranje.

Kriza u sektoru nekretnina takođe je podstakla rizik od zaraze, što bi moglo da ima destabilizujući uticaj na ekonomiju koja je već oslabljena slabom domaćom potrošnjom, posrnulom fabričkom aktivnošću, rastućom nezaposlenošću i slabom potražnjom u inostranstvu.

Glavni kineski menadžer imovine propustio je obaveze otplate nekih investicionih proizvoda i upozorio je na krizu likvidnosti, dok je Country Garden, privatni investitor borj 1 u Kini, postao poslednji koji je obelodanio "cash crunch".

Sve ovo dolazi u vreme kada su investicije u nekretnine, prodaja kuća i novogradnja u padu više od godinu dana.

"Morgan Stanley" je ove nedelje pratio neke od najvećih globalnih brokerskih kuća kako bi smanjio prognozu rasta Kine za ovu godinu. Sada se vidi da kineski BDP ove godine raste 4,7 odsto, što je pad u odnosu na ranije predviđanje od 5 odsto.

Kina ima za cilj 5 odsto godišnji rast za ovu godinu, ali sve veći broj ekonomista upozorava da bi mogla promašiti cilj ukoliko Peking ne pojača mere podrške kako bi zaustavio pad.

Kineski ekonomisti i imovinski problemi, kao i odsustvo konkretnih stimulativnih koraka izazvali su jezu na globalnim tržištima. Azijske akcije su imale zbog ovoga zabeležen minus treću nedelju zaredom.

Očekuje se da će Kina u ponedeljak smanjiti referentne vrednosti za kreditiranje na mesečnom finansiranju, a mnogi analitičari predviđaju veliko smanjenje referentne stope za hipoteke kako bi se oživela potražnja za kreditima i ojačao posrnuli sektor nekretnina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Veliki posao restrukturiranja duga

Kao odgovor na sve dublju krizu na tržištu nekretnina, centralna banka je ponovila da će prilagoditi i optimizovati imovinske politike, prema njenom izveštaju o sprovođenju monetarne politike u drugom kvartalu objavljenom ove nedelje.

Otkako se rast duga u sektoru odigrao sredinom 2021. godine, a Evergrande je bio u centru previranja, kompanije koje čine 40 odsto kineske prodaje kuća su došle do toga da ne mogu da ispune sve obaveze, od kojih su većina investitori u privatnom vlasništvu.

Dok se građevinske firme trude da ublaže zabrinutost investitora, "Longfor Group" drugi najveći privatni investitor u Kini, rekao je u petak da će ubrzati svoju "strukturu profita" kao odgovor na promene ponude i potražnje nekretnina.

Plan restrukturiranja duga Evergrandea je najavljen u martu, očekujući da će isti da omogući dalji nastavak poslovanja i stvaranje priliva gotovine. Sada oni prikupljaju podršku kreditora da se zaj proces završi.

Ogranak giganta, Tianji Holdings, takođe je u četvrtak zatražio zaštitu u skladu sa poglavljem 15 na sudu za stečaj na Menhetnu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zahtev za bankrot evergrande grupa kina bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana