Tekst objavljen: 11.07.2014 13:30        


Domaći biznismeni Miodrag Kostić, Miroslav Mišković i Petar Matijević uspešno su poslovali u prošloj godini, ali sa manjom zaradom nego 2012. Babović više nije u prvih deset.

Evo kako su u 2013. poslovali vodeći srpski biznismeni

Neprikosnoven među domaćim privrednicima i ove godine je vlasnik „MK grupe“ Miodrag Kostić. Njegovo preduzeće “Sunoko” je u 2013. zaradilo čak pet milijardi dinara. To je za oko milijardu dinara manje nego prethodne godine, zbog čega se kompanija na listi 100 najuspešnijih koju je objavila Agencija za privredne registre, pomerila za jedno mesto na dole.

Sa velikim plusom od više od 600 miliona dinara na računu poslovala je Kostićeva kompanija „Karneks“. Zarada je bila za oko 100 miliona manja nego 2012.



Uspešnu godinu iza sebe ima i vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković. Njegova grupacija je zaradila blizu 350 miliona dinara, što je takođe za oko 100 miliona manje nego prethodne godine. Sudeći prema podacima objavljenim na APR-u, Miškovićev šoping-centar „Delta siti“ je najbolje poslovao. Doneo mu je zaradu oko 850 miliona dinara, na listi 100 najuspešnijih je i “Delta agrar”, koji je imao dobit oko 750 miliona dinara.

Dobru godinu iza sebe, bar što se poslovanja tiče, ima i Petar Matijević, vlasnik industrije mesa “Matijević”. On je 2013. godini uspeo da zaradi 1,8 milijardi dinara, ali je to za oko 400 miliona dinara manje nego u 2012. Tada je njegova kompanija bila na 11. mestu po uspešnosti. Sada je na 28. poziciji.

Iako je prvi na listi po visini poreza koji plaća, Predrag Ranković Peconi samo sa jednom firmom uspeo je da se nađe na listi sto najuspešnijih. Njegov “Rubin” sa oko 450 miliona dinara je na 98. mestu po visini ostvarene zarade u 2013, a to je skoro dvostruko manje nego prethodne godine.


Najveći pad u poslovanju imala je kompanija „Fertil“ u vlasništvu Milije Babovića i Zorana Mitrovića. Sa zaradom od oko tri milijarde dinara i šestom pozicijom 2012. „Fertil“ je sada pao na 96. mesto. Dobit u 2013. je bila čak šest puta manja. Njihova „Viktorija grupa“ je ukupno zaradila 1,8 milijardi dinara.

Na listi uspešnih se pojavio i Petar Matić. On je gubitak šoping-mola „Ušće“ veći od 200 miliona dinara u 2012. godini u sledećoj uspeo da pretvori u zaradu od oko milijardu dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kompanija Srbija biznis biznismen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana