EUR 117,75 USD 104,54 CHF 106,34

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 22.07.19. :: 117.7414 rsd

Tekst objavljen: 06.01.2019 20:00        


Počinje sezona godišnjih odmora, a glavno pitanje je šta sme da se iznese, a šta da se unese u zemlju, šta mora da se prijavi i koja roba podleže carinjenju?

Evo koliko novca možete izneti iz zemlje

Od 1. januara ove godine sva fizička lica koja ulaze u zemlju dužna su da prijave novac u iznosu većem od 10.000 evra.

Kako objašnjava pomoćnica direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina Snežana Karanović, gostujući u jutarnjem programu na Prvoj, Zakon o sprečavanju pranja novca propisuje obavezno prijavljivanje, a na graničnim prelazima je vidno upozorenje, pa prilikom izlaska iz zemlje mora da se prijavi količina novca.

Ona je objasnila i ko mora da prijavi iznos koji nosi sa sobom:

"Rezidenti - domaći državljani koji imaju prebivalište u Srbiji i stranci koji imaju boravak duži od godinu dana."

Ona je istakla i da bez prijave može da se ponese do 10.000 evra, osim u slučaju kada se radi o iseljenju našeg državljanina u inostranstvo. Tada može da ponese i iznos preko 10.000 evra.

Na pitanje kako se tretiraju oni koji na primer odlaze u Nemačku da kupe polovne automobile, Karović objašnjava da oni najčešće nose platnu karticu i da to ne podleže prijavama.

"Ukoliko imate iznos preko 10.000 evra, on se privremeno zadržava i deponuje na račun Narodne banke Srbije, dakle 10.000 evra se pusti, a višak zadržava", objašnjava ona.

Važno je napomenuti da u zemlju, kao i iz zemlje, možete da iznesete jedan boks cigareta tj 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 250 grama rezanog duvana, ili sve to kombinovano u težini od 250 grama.

A šta se dešava sa telefonom, lap-topom i ličnim prtljagom?

Karović objašnjava da je najbolje popuniti obrazac za privremeni izvoz.

"Kada to popunite i kada carinik overi obrazac vi imate dokaz da ste izneli i da ćete vratiti u zemlju", dodaje ona.

Na pitaje kako mogu da znaju da je nešto novo ako skinemo etiketu i tretiramo kao nešto što nije tek kupljeno, Karović objašnjava da odeća i obuća podleže pod lični prtljag putnika i da to nije predmet carine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
granice novac letovanje carina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana