Tekst objavljen: 10.07.2014 15:54        


Na listi najtraženijih zanimanja u Srbiji, ubedljivo dominira IT struka, jer je čak sedam profila među prvih 10 na toj listi iz te sfere. Ministarstvo prosvete i sajt poslovi.infostud objavili su grafikon koji pokazuje koje struke imaju najviše šansi da nađu posao u Srbiji, kao i u kojim oblastima posla ima najviše.

Evo liste najtraženijih zanimanja u Srbiji: IT, IT, IT

Najtraženijih pet zanimanja su programer, JAVA programer, PHP programer, NET diveloper i softver inženjer. U prvih 10 su još diplomirani inženjer elektrotehnike, iOS diveloper, diplomirani inženjer mašinstva, C programer i komercijalista.

Na grafikonu levo se nalazi pregled 50 poslova koji su najbolje rangirani prema šansi za zaposlenje.

Ovi podaci, koji se odnose na 2013. godinu, dobijeni su zahvaljujući saradnji sa poslovi.infostud.com, sajta koji objavljuje oglase za posao pretežno u privatnom sektoru, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Grafikon desno prikazuje ukupan broj oglasa za ovih 50 zanimanja u 2013. godini grupisanih po oblastima.


Kliknite na sliku za veću rezoluciju

Ova mera predstavlja matematičko očekivanje broja uspešno dobijenih poslova ukoliko bi se kandidat sa potrebnim kvalifikacijama javio na sve oglase za to radno mesto u toku jedne godine.

Na primer, ukoliko se mesar prijavi na sve oglase za posao mesara u toku godinu dana, statističko očekivanje je da će 6,77 puta dobiti posao.

Takođe, primećuje se da je na primer na grafikonu desno najzastupljeniji posao trgovca, odnosno da se u najvećem broju oglasa za posao u 2013. godini tražio trgovac.

Na grafikonu levo, međutim, posao trgovca (prodavac) rangirano je tek na 19. mestu, što je posledica velike konkurencije, odnosno velikog broja trgovaca koji traže zaposlenje. Samim tim, šansa za zaposlenje je manja, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
IT kompanije it industrija traženje posla obrazovanje karijera posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana