Tekst objavljen: 18.09.2016 11:27        


Vlada Srbije odlučila je da podrži povećanje minimalne cene rada sa 121 dinara po satu na 130 dinara. "Blic" je izračunao šta će za taj novac građani u toku jednog meseca moći da kupe i kako će se povećanje minimalca odraziti na njihov standard i potrošačku korpu.

Evo šta može da se kupi za povećani minimalac

Građanima koji žive na minimalcu cena rada već dve i po godine stoji na istom. Gledajući iz tog ugla, ova mera Vlade svakako je za pohvalu.

Ipak, ako uzmemo u obzir da će njihova plata na mesečnom nivou porasti za svega 1.500 dinara, jasno je da se to značajnije neće odraziti na kvalitet njihovog života.


Šta može da se kupi za 1.500 dinara?


U vreme kada masa namirnica u marketima značajno poskupljuje, 1.500 dinara više u novčaniku, na mesečnom nivou, teško da može da se oseti. Za taj novac građani Srbije mogu da kupe dnevno jednu veknu najjeftinijeg hleba ili 30 na mesečnom nivou. Za toliko povećanje građani dnevno ne mogu da kupe ni 100 grama kvalitetnog mesa.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, kaže za "Blic" da je povećanje minimalne cene rada "već pojedeno", zbog poskupljenja struje i niza namirnica.

- Povećanje minimalca neće imati efekat kod zaposlenih u pogledu standarda. Porasle su cene mesa, suhomesnatih proizvoda, šećera i niza namirnica u prodavnicima, o čemu se ne govori. Najavljeno je i poskupljenje vode i to je pitanje meseca - navodi Savićeva. Sa druge strane, dodaje ona, dobro je što je došlo do povećanja minimalca, jer je on bio na istom nivou dve i po godine.


Poslodavci tražili 127 dinara

- Mi smo tražili da cena rada po satu bude 144 dinara i to nije ispunjeno. Da jeste, povećanje minimalne cene rade dovelo bi do veće potrošačke korpe - kaže predsednica ASNS.

Da povećani minimalac neće mnogo značiti radnicima slaže se i Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost".

- Na mesečnom nivou plata tih nesrećnika ili nesrećnica koji su prinuđeni da rade za te pare biće beznačajno povećana. Ali, makar smo razumno razgovarali. Došli smo do kompromisa sa poslodavcima - navodi Čanak za "Blic". On kaže da su sindikati tražili 144 dinara, pa su svoj zahtev spustili na 136 i na kraju 133 dinara, dok poslodavci nisu hteli da idu na više od 127 dinara po satu.

- Tada je Vlada presekla i našla aritmetičku sredinu između naših i zahteva poslodavaca - završava Čanak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošačka korpa rast cena cena radnog sata minimalac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana