Tekst objavljen: 09.09.2016 12:26        


Evro je ojačao na dvonedeljni maksimum, prinosi na obveznice članica evrozone su takođe porasli, dok su evropske berze u padu, nakon što je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio da na jučerašnjem zasedanju nije bilo diskusije o ECB-ovom programu otkupa akcija. 

Evro na dvonedeljnom maksimumu, berze u padu posle ECB

Evro je skočio na najviši nivo za dve nedelje od 1,1328 dolara, što je dnevni skok od 0,8 odsto, nakon što je Dragi rekao da Upravni savet ECB-a nije diskutovao o povećanju programa, prenosi agencija Rojters.
Panevropski indeks STOXX 600 je nastavio da slabi dok se Dragi obraćao novinarima, da bi do 13:07 časova po Griniču bio u minusu od 1,2 odsto.

Istovremeno, prinosi na obveznice članica evrozone su značajno poraslI, čime je nastavljen njihov raniji rast.
Kamatne stope na 10-godišnje nemačke obveznice su porasle za četiri bazna poena, na minus 0,082 odsto, dok su prinosi na 30-godišnje obveznice skočili za skoro osam baznih poena.

Kamate na italijanske, španske i portugalske 10-godišnje obveznice su porasle za po čak 6-7 odsto.

ECB je, kao što je očekivano, juče zadržala rekordno niske kamatne stope, odlučivši da, pre preduzimanja drastičnijih akcija, sačeka jasniju sliku o punim efektima Bregzita, ocenjuje francuska agencija Frans pres.

Upravni savet ECB je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nula odsto, marginalnu kamatnu stopu, koja se naplaćuje bankama koje pozajmljuju sredstva od ECB, na 0,25 odsto, a kamatnu stopu na depozite na minus 0,4 odsto.

ECB je, takođe, blago snizila prognoze ekonomskog rasta evrozone i inflacije za 2017. godinu.

"Projekcija rasta BDP-a evrozone za 2017. godinu smanjena je na 1,6 odsto sa 1,7 odsto prognoziranih u junu, jer su uzeti u obzir rizici poput očekivanih efekata odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije", izjavio je predsednik ECB Mario Dragi, a prenosi agencija Rojters.

Za tekuću godinu, ECB očekuje nešto viši rast evrozone od prethodno projektovanog, od 1,7 odsto umesto 1,6 odsto, a za 2018. godinu rast od 1,6 odsto, što je niže u odnosu na raniju projekciju od 1,7 odsto.

ECB je snizila i projekciju inflacije za narednu godinu na 1,2 odsto sa ranije prognoziranih 1,3 odsto, ali je procenu za 2018. godinu zadržala na nepromenjenih 1,6 odsto. To, kako ocenjuje agencija AP, nagoveštava da ECB očekuje približavanje inflacije ka ciljanih blizu 2,0 odsto.

Dragi je, na konferenciji za novinare, rekao da ECB očekuje "skroman, ali stabilan rast evrozone", prenosi agencija AP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EU ecb evro berza mario dragi akcije evrozona kamatne stope Bregzit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana