Tekst objavljen: 05.01.2015 10:58        


Evro je jutros pao na najniži nivo prema dolaru za poslednjih devet godina usled spekulacija da je Evropska centralna banka (ECB) sve bliža programu velikog otkupa državnih obveznica, javlja njujorška agencija Blumberg.

Evro na najnižem nivou od 2006. godine

U ranom trgovanju u Aziji, jedinstvena evropska valuta pala je za čak 1,2 odsto na 1,1860 dolara, najniži nivo od marta 2006. godine, nakon što je predsednik ECB Mario Dragi prošle nedelje poslao do sada najjasniji signal da će njegova institucija početi sa programom kvantitativnog labavljenja.

Na obaranje vrednosti evra je, kako ocenjuje Blumberg, uticala i izborna kampanja u Grčkoj, koja bi se, prema prognozama pojedinih analitičara, mogla završiti pobedom stranke koja se protivi merama štednje.
"Razlozi za rasprodaju evra su očito jasni, a to je da je Dragi sve bliži programu kvantitativnog labavljenja, dok je zabrinutost oko političke situacije u Grčkoj porasla", izjavio strateg australijske banke "Vestpek benking korp", Šon Kalou.

U prošlonedeljnom intervju u nemačkom listu "Handelsblat", predsednik ECB, Mario Dragi, poručio je da su zakonodavci spremni da deluju kako bi se uhvatili u koštac sa deflacijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dare 05.01.2015 17:25

    Predvidjanja su da ce dolar rasti u odnosu na evro sve do juna ?!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dolar-eur američki dolar kurs dolara kurs eur eur

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana