Tekst objavljen: 23.05.2022 12:55        


Evro je danas u usponu pošto su investitori počeli da prodaju dolare u nadi da će ublažavanje karantina u Kini biti podrška globalnom ekonomskom rastu

Evro u usponu, investitori prodaju dolare


Smirenije kretanje cena akcija na berzama na ranom evropskom trgovanju takođe je izvršilo pritisak na dolar, koji je naglo pao prošle nedelje, mada je ove godine bio glavna valuta za kojom su investitori „jurili” usled pada vrednosti rizične imovine, briga vezanih za privredni rast i skoka inflacije.

Sve valute osetljive na rizik su ojačale, pri čemu je australijski dolar, koji je u početku pokazao prigušenu reakciju na očekivanu pobedu Laburističke partije levog centra na parlamentarnim izborima tokom vikenda, porastao za skoro 1,0 posto prema američkom dolaru.

Britanska funta je napredovala za 0,5 odsto, a i norveška kruna beleži dobre rezultate jer se rasprodaja dolara koja je počela prošle nedelje nastavila danas.

Evro je ojačao za 0,3 procenta na 1,0602 dolara, povećavajući prošlonedeljni dobitak od 1,5 posto i udaljavajući dodatno sa višegodišnjeg minimuma od 1,0349 dolara zabeleženog ranije ovog meseca.

Japanski jen je takođe imao benefite od prodaje dolara i popeo se na 127,66 jena za dolar. Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala i koji je za 12 meseci do sredine maja porastao za oko 16 odsto na najviši nivo u dve decenije, pao je danas za 0,3 procenta na 102,6 poena.

Ovakvim kretanjima valuta doprinelo je i poboljšano raspoloženje vezano za situaciju s lokdaunom u Kini. Šangaj izlazi iz izolacije, a neočekivano veliko smanjenje referentne kamate u Kini prošle nedelje prortumačeno je kao signal da će vlasti pružiti jaču podršku ekonomiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Juan je protekle sedmice imao najbolju trgovačku nedelju od kraja 2020., a na inostranim tržištima je danas porastao na 6,6555 juana za dolar, na najviši nivo od početka maja.

Geopolitika je, takođe, u fokusu u Aziji ove nedelje, budući da je američki predsednik Džo Bajden na turneji u tom regionu, s ciljem da promoviše veće ekonomsko angažovanje SAD kako bi se suprotstavio uticaju Kine.

Što se tiče valuta vezanih za robu, norveška kruna je porasla za pola procenta prema evru, dok je kanadski dolar u sličnom iznosu ojačao prema američkom parnjaku na 1,2789 kanadskih dolara, preneo je Tanjug.

Zbog očekivanja agresivnijeg podizanja kamatnih stopa Federalnih rezervi, neki analitičari kažu da bi potencijalni novi rast američkog dolara mogao da bude teži.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evro američki dolar američki dolar kurs evro kurs investitori stanje na berzi vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana