Zvanični kurs Evra za dan 17.05.21. :: 117.5737 rsd
Tekst objavljen: 14.09.2020 16:00        


Najveći proizvođač šipka ili divlje ruže u svetu je Čile. Međutim, otkupljivači iz evropskih zemalja više su zainteresovani za organski, uzgajani šipak iz nešeg regiona, jer je tri puta bolji kvalitet i procenat aktivnih materija. Srbija bi značajno mogla da uveća izvoz organskog šipka, a upravo ovih dana u toku je berba plodova ove biljke neobično zahvalne za uzgoj

Evropa traži srpski šipak

Karolj Fekete iz Novog Kneževca je u svojih 69 godina jedan od najvećih odgajivača organskog šipka u Srbiji.

Plantaža se prostire na ukupno 50 hektara i trenutno je u toku ubiranje ploda. Reč je o mladim zasadima, starim četiri godine i prinos je oko jedne i po tone po hektaru.

Sva proizvodnja je namenjena za izvoz, a najviše se koristi za farmaceutsku i prehrambenu industriju.

"To su sve sorte koje koristim, to su obogaćeni "C" vitaminom i pektinima su jako bogate i to prerađivačka industrija traži", kaže Karolj Fekete, vlasnik plantaže.Šipak se bere mašinski posebnim beračem poljskog konstruktora koji u rednom prolazu skida plod samo sa jedne strane biljke.

Dnevno se može obrati oko dva i po hektara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Ne sme da se ide brzo i ne sme ni da se pojača vibracija zato što onda mlati, znači onda faktički gubimo višegodišnji rod. U mašini je to dobro što može sama sebe da pomera", opisuje branje šipka Ištvan Fazekaš, traktorista.

Kod organske proizvodnje šipka nema đubrenja zemljišta i upotrebe pesticida ili herbicida. Nije potrebno ni zalivati zasade.

"Idemo na intenzivnu proizvodnju kod svake kulture, međutim ovde - samo što surovije! Zahvalna je ona za dobro zemljište, ali izuzetno dobro podnosi i surove uslove, lošije tipove: petu, šestu klasu. Izuzetno dobro može da rodi", ukazuje Karolj Fekete.

Evropski otkupljivači organskog šipka očekuju značajno povećanje ove proizvodnje iz Srbije. Stimuliše se osnivanje ovakvih plantaža, a obezbeđen je i sadni materijal odgovarajućih sorti.Početno ulaganje po ektaru je oko hiljadu evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poljoprivreda šipak novi kneževac šipak iz srbije organski šipak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana