Tekst objavljen: 23.05.2022 16:00        


Evropska centralna banka će verovatno do kraja septembra podići sadašnju negativnu kamatnu stopu na depozite položene kod nje i mogla bi dodatno da je povećava ako bude uočila da se inflacija stabilizuje na nivou od oko 2,0 posto, najavila je danas predsednica ECB Kristin Lagard

Evropska banka će podići negativne kamate na štednju


Negativne kamate inače znače da vam banke naplaćuju to što ste im poverili štednju, a umesto da vam daju kamatu.

„Na osnovu trenutnih izgleda, verovatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg kvartala", navela je Lagardova u blogu objavljenom na veb stranici ECB-a, prenosi Rojters.

Depozitna stopa ECB-a trenutno iznosi minus 0,5 posto, što znači da se bankama naplaćuje držanje gotovine u centralnoj banci, a ispod nule se nalazi još od 2014, kada se ECB borila protiv preniske inflacije.

Međutim, inflacija u 19-članom monetarnom bloku je skočila poslednjih meseci pod uticajem faktora kao što su rast cena eneregije i ruski napad na Ukrajinu koji su i prelili na cene robe.

Potrošačke cene u zoni evra dostigle su u aprilu najviši nivo ikada od 7,4 odsto, a čak je i bazna inflacija, iz koje su izuzete cene hrane i energije, daleko premašila ciljanu stopu ECB-a od 2,0 procenta.

„Ako uočimo da se inflacija stabilizuje na 2,0 posto u srednjem roku, dalja progresivna normalizacija kamata ka neutralnoj stopi (koja odgovara potencijalnu ekonomije) biće adekvatna. Ukoliko bi se ekonomija evrozone pregrejala kao rezultat pozitivnog šoka na strani tražnje, bilo bi logično da se referentne stope podižu u više navrata iznad neutralne stope", napisala je Lagardova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Upozorila je, međutim, da se dinamika i procenat povećanja kamatnih stopa ne mogu odrediti na samom početku jer se privreda suočava sa problemima u snabdevanju, između ostalog zbog kineskih mera ograničenja vezanih s pandemijom i poremećajima vezanim s ratom u Ukrajini.

„Ovo pojačava neizvesnosti u pogledu brzine kojom će se trenutni pritisci na cene smanjivati i u kojoj meri će inflatorna očekivanja ostati usidrena oko našeg cilja", dodala je šefica ECB-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Kristin Lagard štednja novca negativne kamatne stope negativne kamate podizanje kamatnih stopa evropska centralna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana