Tekst objavljen: 18.11.2021 12:45        


Evropska centralna banka (ECB) upozorila je da je finansijsko i tržište nekretnina precenjeno

Evropska banka upozorava: Finansijsko i tržište nekretnina je precenjeno


Kako je saopštila, u takav položaj došlo se pre svega zbog brzog ekonomskog oporavka, niskih kamatnih stopa i velikih paketa pomoći koji su deljeni tokom pandemije.

U svom polugodišnjem Izveštaju o stabilnosti, ova institucija je kao jedan od najvećih rizika za EU istakla ranjivosti finansijskog i tržišta nekretnina, ali i rast korporativnog i državnog duga, kao i sve rizičnije ponašanje kompanija, prenosi Investitor. To rizično ponašanje ogleda se između ostalog i u riskantnim investicijama, posebno onim egzotičnim, koje su podložne slabijoj regulativi.

Ono što ECB može da uradi da bi donekle ublažila razvoj ovakve situacije je smanjenje paketa pomoći. Zato je još u septembru najavila da će kupovati manje obveznica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U međuvremenu, inflacija u evrozoni je nastavila da raste, pa je sa septembarskih 3,4 odsto u oktobru porasla na 4,1 odsto. Ipak, Evropska centralna banka je mišljenja da je ovaj rast cena samo privremen i da će usporiti u narednoj godini.

S druge strane, neki učesnici na tržištu smatraju da ECB potcenjuje inflatorne pritiske i da će morati da koriguje svoje procene.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansijsko tržište nekretnine evropska centralna banka ekonomija ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana