Tekst objavljen: 23.01.2023 16:15        


Evropska centralna banka (ECB) biće agresivnija nego što se pre mislilo u svojoj kampanji pooštravanja, dodajući još 50 baznih bodova svojoj stopi na depozite 2. feburara, dok nastavlja svoju borbu protiv neobuzdane inflacije, pokazalo je istraživanje Reutersa

Evropska centralna banka planira novo podizanje kamata za 2. februar


Iako centralna banka eurozone podiže stope najbržim tempom u istoriji, do sada nije uspela da dovede inflaciju ni blizu cilja od 2 odsto. Cene su porasle 9,2 odsto u decembru u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su službeni podaci prošle nedelje.

Predsednica ECB-a Kristin Lagard i njeno Upravno veće podići će kamatnu stopu na 2,50 odsto 2. februara, očekuje 55 od 59 ekonomista u anketi od 13. do 20. janaura. Verovatno će to pratiti s još jednim povećanjem od 50 baznih bodova u martu.

Centralna banka zatim će dodati 25 baznih bodova sledećeg tromesečja pre pauze, dajući terminalnu stopu u trenutnom ciklusu od 3,25 odsto, što je najviše od kraja 2008. U anketi u decembru, stopa je krajem marta postavljena na 2,50 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na pitanje kako su rizici bili iskrivljeni u njihovim predviđanjima stope terminalnih depozita, više od dve trećine ispitanika, 23 od 33, reklo je da je verovatnije da će završiti više nego niže nego što trenutno očekuju.

“Rizik je da će oni zapravo biti agresivni kao što su tvrdili. Lagard i drugi rekli su da su u dugom roku gde ćemo podići stope na sastanku do sastanka 2023.”, rekla je Silke Tober s Instituta za makroekonomsku politiku (IMK).

“To je vrlo jasan rizik, ali mislim da bi to bila greška”.

Očekuje se da će stopa refinansiranja sledeće nedelje porasti za 50 baznih bodova na 3,00% i dosegnuti vrhunac od 3,50% u martu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evropska centralna banka podizanje kamatnih stopa referentna kamatna stopa euribor Kristin Lagard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana