Tekst objavljen: 12.10.2019 17:00        


Italijanska banka UniCredit planira od 2020 da uvede naknade komitentima koji imaju velike depozite, da bi pokušala da nadomesti negativne kamatne stope Evropske centralne banke, izveštava Indikator.ba

Evropske banke polako počinju da uvode ležarine za fizička lista

-Negativne stope biće uvedene klijentima s depozitima većim od 100 000 eura, izjavio je izvršni direktor Jean Pierre Mustier u intervjuu francuskom informativnom kanalu BFM. UniCredit je potvrdio planove.

Evropske banke nastoje da zaštite profitabilnost u dugotrajnom razdoblju labave monetarne politike: ECB je prošlog meseca smanjila svoju ključnu stopu depozita s minus 0,4 na minus 0,5 posto.

Neke banke u eurozoni i Švajcarskoj već su najavile da će preneti negativne stope na pojedine klijente, uključujući UBS koja planira da naplati klijentima depozite veće od 2 miliona švajcarskih franaka ili 500.000 eura. Negativne kamatne stope već su uobičajene za korporativne klijente.

Međutim, komentari predsjednika Uprave Jean Pierre Mustiera sugerišu raširenije negativne kamate u UniCreditu, najvećoj italijanskoj banci po imovini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ovog meseca, Mustier je pozvao ECB da poboljša “mehanizam prenosa” kako bi se osiguralo da zajmodavci ne prenose negativne stope na klijentie, potičući ih da ulažu svoju gotovinu umesto da je drže u banci.

-Mora postojati…poruka od regulatora, rekao je Mustier za Financial Times, sa više jasnoće o tome kako se [negativne stope] mogu preneti na krajnje korisnike, poput poslovnih i bogatih pojedinaca bez kažnjavanja “malog klijenta”.

Mustier je rekao BFM-u da će UniCredit ponuditi alternative klijentima pogođenim njihovim planovima, poput dopuštanja da ulažu svoj novac u novčane fondove bez plaćanja naknade.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropa UniCredit Banka uvodi se ležarina za fizička lica ležarina za fizička lica ležarina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana