Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 12.06.2019 15:05        


Sve je više evropskih kompanija koje očekuju recesiju u bliskoj budućnosti, jer su njihovi gubici po osnovu naplate problematičnih potraživanja značajno porasli u 2018. godini.

Evropske kompanije upozoravaju da je recesija na pomolu

Kompanije su prijavile da je udeo nenaplaćenih potraživanja u ukupnim prihodima u 2018. godini iznosio 2,31 odsto, što je povećanje u odnosu na 1,69 odsto iz 2017. godine, navodi se u izveštaju švedskog kupca dugova „Intruma”.

Polovina evropskih kompanija tvrdi da je recesija neizbežna u roku od pet godina, dok samo 30 odsto smatra da neće biti recesije u njihovoj zemlji u doglednoj budućnosti, prenosi Si-En-Bi-Si.

U međuvremenu, oko 18 odsto kompanija veruje da je njihova zemlja već u recesiji.

U Grčkoj i Italiji, recesija se u velikoj meri doživljava kao aktuelna realnost, budući da 93 odsto i 84 odsto preduzeća, repsektivno, tvrdi da je ona neizbežna.

Istovremeno, u Austriji, Nemačkoj i Danskoj, ove cifre su znatno ispod 35 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Generalni direktor „Intruma”, Mikael Erikson, kaže da su najnoviji podaci signal da se „oblaci polako nadvijaju nad Evropom”, javlja Tanjug.

„Ako pogledate prosek u evropskim finansijskim institucijama, tu je nivo problematičnih kredita (NPL) oko 4,0 odsto prema najnovijim statističkim podacima”, izjavio je Erikson.

Ta cifra se, prema njegovim rečima, u SAD-u i Japanu kreće oko 1,0 posto.

Razlika između severne i južne Evrope je takođe očigledna u pogledu nivoa NPL-ova.

U trećem kvartalu 2018. godine, na primer, Italija je imala koeficijent NPL-ova od 9,45 procenata, Grčka od čak 43,4 odsto, a Portugalija od 12 posto, prema izveštaju Evropske banke za procenu rizika iz decembra 2018. godine, navodi se u tekstu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
recesija Srbija kompanija evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana