Tekst objavljen: 28.12.2022 15:15        


Čini se da se dugogodišnji duopol koji vlada tržištem oglašavanja vrednim 300 milijardi dolara bliži kraju dok se tehnološki divovi bore za svoj deo kolača

Facebook i Google posle 8 godina izgubili većinski deo na tržištu oglašavanja


"Meta Platform", koja gazduje "Fejsbukom", "Instagramom" i "Vats Apom", kao i "Guglova" matična kompanija "Alfabet"gube dominaciju od sve jačih konkurenata u ovoj oblasti – "Amazona", "Majkrosofta" i "Epla".

Prema "Insajder Inteligens", ovo će biti prva godina od 2014. da korporacije koje upravljaju "Fejsbukom" i "Guglom" neće držati većinski udeo na tržištu, jer se očekuje da će njihov udeo prihoda pasti na 48,4 odsto, što će biti njihov peti godišnji pad.

Izuzetno dinamično tržište

Džeri Dišler, šef reklamnog sektora u "Guglu", govorio je za "Fajnenšl Tajms" o žestokom rivalstvu novih učesnika, zajedno sa antimonopolskom kontrolom koju “duguju” američkim i evropskim regulatorima.

Regulatori progone "Gugl" zbog navodnog promovisanja svojih proizvoda u odnosu na rivale, dok je "Meta" pod pritužbama da je njegova usluga poverljivih oglasa nepravedna prema rivalima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tržište koje se ne predaje

Izvršni direktor "Mete" Mark Zakerberg krivi "Eplove" promene privatnosti za pad "Fejbuka" jer one otežavaju praćenje korisnika i ciljano oglašavanje. Tu je i činjenica da je popularnost novih korisnika sve veća, a "Tik-tok" u vlasništvu kineskoh "Bi densa" je prvi izbor današnje omladine.

Za razliku od kompanija širom sveta koje smanjuju svoje budžete za oglašavanje kao odgovor na rastuće kamatne stope i visoku inflaciju, tehnološki divovi idu punom brzinom napred. Oni čak udružuju snage kao što su "Majkosoft" i "Netfliks", koji su još u julu najavili da će izgraditi nivo svog striming servisa koji podržava oglašavanje.

Donedavno, budžeti za oglase su bili prvi koji su se smanjivali kada tržištima zavladaju strahovi od recesije. No, s porastom prihoda od reklama, visoka tehnologija je prepoznala važnost oglašavanja i njegov doprinos poslovnom modelu, jer omogućava znatno veće marže.

Čak i "Epl" redefiniše svoju strategiju oglašavanja i udvostručuje svoje poslovanje u digitalnom oglašavanju, a istraživačka grupa "Everkor ISI" očekuje da proizvođač "Ajfona" ostvari 30 milijardi dolara prihoda od reklama do 2026. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oglašavanje google Facebook online oglašavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana