Tekst objavljen: 27.07.2023 12:35        


Uprkos nedavnom smanjenju inflacije, američke Federalne rezerve podigle su u sredu svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 odsto

FED povećao kamate, očekuje se još podizanja


FED su nagovestile da je izgledno još jedno povećanje kamatne stope u narednim mesecima, zahvaljujući solidnoj ekonomiji.

Odluka o povećanju kamatne stope nakon dvodnevnog sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) bila je očekivana, a posle najnovijeg povećanja referentne kamatne stope nalaze se u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto, što je najviše u 22 godine.

U saopštenju posle sastanka, FED je ponovio da će "određivanje obima dodatnog učvršćivanja politike (povećanja kamatnih stopa) biti odgovarajuće za smanjenje inflacije na ciljanih dva odsto".

Dalje postupanje Feda zavisiće od inflacije, kao i od ekonomske i finansijske situacije u zemlji.

Analitičari, koji su dobro predvideli da će Fed na sastanku u julu podići kamatne stope za 25 baznih poena, očekuju da će naredno povećanje uslediti u septembru ili novembru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Centralna banka navela je u svom saopštenju da se ekonomska aktivnost širi "umerenim" tempom, dok je u ranijim izjavama navodila da je reč o "skromnom" rastu.

Najnovije povećanje kamatne stope FED-a znači poskupljenje troškova pozajmljivanja za potrošače i preduzeća, nakon pauze u povećavanju kamatnih stopa u junu. Inflacija u junu bila je tri odsto. Amerikanci koji štede novac u bankama konačno imaju veće prinose posle godina nultih kamata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
federalne rezerve povećanje kamatnih stopa američki dolar inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana