Tekst objavljen: 18.09.2015 15:08        


Vodeće akcije na evropskim berzama su na početku jutrošnjeg trgovanja pale, dok je većina azijskih berzi i valuta tržišta u usponu registrovalo skok vrednosti, posle odluke američke Uprave federalnih rezervi (Fed) da se uzdrži od podizanja kamatnih stopa. 

Fedova odluka oborila evropske, ali podigla azijske

Najnoviji potez Feda doprineo je ublažavanju zabrinutosti u pogledu odliva kapitala iz tržišta u razvoju, u trenutku kada je rast globalne privrede suočen sa usporavanjem, prenosi Frans pres.

Londonski indeks akcija FTSE 100 je jutros pao 0,28 odsto na 6.169,55 poena, frankfurtski DAX 30 za 0,51 odsto na 10.177,58 poena, a pariski CAC 40 za 0,69 odsto na 4.623,10 poena.

Posle završetka najiščekivanijeg sastanka u poslednjih nekoliko godina, šefica američke centralne banke (Fed) Dženet Jelen je izjavila da su tekuća kriza u Kini i nedavna previranja na svetskim tržištima odigrali ključnu ulogu u zadržavanju troškova zaduživanja na nultom nivou.

"U našem fokusu su bili rizici koji prete Kini, ali ne samo Kini, već generalno tržištima u usponu, kao i kako bi se te posledice mogle preliti na SAD. Uočili smo značajan odliv kapitala iz ovih zemalja, pritisak na devizni kurs i zabrinutost u pogledu njihovog delovanja ubuduće", izjavila je Jelen.

Fedova odluka je, takođe, oborila vrednost dolara, koji se tokom današnjeg trgovanja u Tokiju kupovao za 119,80 jena, u poređenju sa jučerašnjih 120,90 jena.

Posrnule valute tržišta u razvoju, koje su ove nedelje beležile rast vrednosti u nadi da će se Fed uzdržati od podizanja kamatnih stopa, takođe su evidentirale skok, pa je južnokorejska valuta von ojačala 0,27 odsto, malezijski ringit za 0,50 odsto, indijski rupi za 0,82 odsto, a singapurski dolar za 0,06 odsto, navodi agencija Frans pres.

"Fedova odluka je guvernerima centralnih banaka tržišta u usponu donela preko potreban prostor. Fedovo odlaganje pooštavanja monetarne politike pruža ovim guvernerima dodatni prostor za prilagođavanje", izjavio je Džonatan Luis iz njujorške kompanije Semnson kepital advajzors.

Većina azijskih berzi su danas ojačale, pri čemu je šangajski indeks skočio za 0,38 odsto, seulski za 1,0 odsto, sidnejski za 0,46 odsto, a hongkonški za 0,17 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
azijske berze evropske akcije odluka feda akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana