Tekst objavljen: 19.08.2015 13:51        


Bonitetna agencija "Fič" podigla je kreditni rejting Grčke za jedan stepen na CCC, navodeći da sporazum sa međunarodnim kreditorima o trećem paketu finansijske pomoći Atini umanjuje šanse da će Grčka bankrotirati po osnovu duga privatnom sektoru. 

Fič podigao kreditni rejting Grčke

Kreditni rejting CCC znači da Grčka ostaje duboko u neinvesticionoj teritoriji i oslikava potrebu da grčki dužnički teret bude smanjen da bi finansije zvanične Atine bile održive na srednji rok, prenosi agencija Frans pres.

"Rizici koji prete uspehu programa pomoći Grčkoj i dalje su visoki. Biće potrebno vreme da se ponovo uspostavi poverenje između Atine i njenih kreditora, a politička situacija u Grčkoj i dalje je nepredvidiva", upozorio je "Fič".

Agencija je podsetila da je učešće Međunarodnog monetarnog fonda u programu pomoći još uvek neizvesno, jer fond zahteva ublažavanje grčkog dužničkog tereta.

Ministri finansija evrozone usvojili su u krajem prošle nedelje na sastanku u Briselu treći paket pomoći Grčkoj, kojoj će sledeće nedelje biti uplaćena prva tranša iz novog paketa u iznosu od 13 milijardi evra, što znači da će zvanična Atina imati dovoljno sredstava da do 20. avgusta vrati deo duga Evropskoj centralnoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija kreditni rejting

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana