Tekst objavljen: 21.08.2017 9:51        


Nakon tronedeljnog kolektivnog godišnjeg odmora u svim fabrikama Grupacije Fijat Krajsler automobili širom sveta (tzv. „ Feragosta”), proizvodnja će danas biti nastavljena i u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija.

Fijatova fabrika opet radi

Redovna ovogodišnja proizvodnja u FCA Srbija od će ponovo biti organizovana u dve radne smene, a iz fabričkih pogona će izlaziti uobičajenih 450 gotovih automobila svih verzija modela “Fijat 500L” dnevno.

Podsetimo da je kolektivnom godišnjem odmoru, u FCA Srbija prethodila tronedeljna totalna obustava rada zaposlenih koji su, pored ostalog, tražili povećanje zarada za oko 30 odsto i bolje uslove rada.

Dobili su, međutim, povećanje zarada od nekih šest odsto, koje će im u celosti biti isplaćivano tek od februara naredne godine, kao i obećanje da će sredinom septembra biti formirana komisija koja će da utvrdi stvarno stanje u proizvodnom procesu, vezano za primedbe radnika da, usled nedovoljnog broja zaposlenih, završavaju po više radnih operacija, što za posledicu ima i sve veći broj povreda na radu.

Izvori našeg lista navode da su radnici FCA Srbija na kolektivni godišnji odmor otišli „više nego nezadovoljni“ ishodom pregovora između rukovodstva fabričkog Samostalnog sindikata, koje je organizovalo štrajk, i menadžmenta kompanije.

Radnici smatraju da je dogovoreno povećanje zarada beznačajno, a da formiranje komisije koja treba da razmotri primedbe zaposlenih na stanje u proizvodnom prcesu nije bilo potrebno, pošto u kompaniji postoji pravilnik koji reguliše tu problematiku i koji je, kako tvrde, odlično funkcionisao dok su na većini ključnih pozicija u FCA Srbija bili Italijani.

Zaposleni u FCA Srbija će borbu za veće zarade i bolje uslove rada moći da nastave već krajem ove godine, za kad je najavljen početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru kojim će biti definisan i njihov materijalni i radni položaj i status u naredne tri godine. Ishod tih pregovora u mnogome će zavisiti i od toga ko će u njima da zastupa njihova prava i interese.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
FCA Srbija Fiat vozilo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana