Tekst objavljen: 28.04.2022 15:05        


Predstavnici pijačnih prodavaca posle sastanka u Predsedništvu Srbije izjavili su da fiskalne kase neće biti uvedene na pijacama od 1. maja kako je bilo planirano. Oni su, javlja reporter N1, nakon sastanaka sa predsednikom, ministrom finansija i šefom kabineta predsednika rekli da se zbog kompleksnosti ovog problema tek otvara prostor za rešavanje

Fiskalne kase neće biti uvedene na pijacama 1. maja, ali još uvek nema konačnog rešenja


„U mesecima ispred nas radićemo prvenstveno na nalaženju rešenja problema pijačnih radnika“, rekli su prodavci, prenosi naš reporter.

Kažu i da je veliki rad pred njima i da su daleko „od finalnog rešenja“.

"Detalje ćete čuti od ministra. Sastanke ćemo imati već sledeće nedelje. Trebaće meseci rada", kažu i dodaju da će pomoći državi da ispoštuje sistem poreza na pijacama na neki način.

Timovi će ubuduće razgovarati sa Ministarstvom finansija, a ne zna se kada će biti održan sledeći sastanak.

Jedini i glavni zahtev pijačnih prodavaca je da se izuzmu iz sistema fiskalizacije koji bi trebalo da zaživi od 1. maja i prema kojem bi svi prodavci imali fiskalne kase i tako naplaćivali ono što prodaju.

Prodavci, kako prenosi naš reporter, nemaju ništa protiv plaćanja poreza državi ali smatraju da bi uvođenje fiskalnih kasa dovelo poskupljenja na pijacama što bi dovelo da manji broj kupaca na njih dolazi, zbog čega bi i veliki broj ljudi koji radi na pijacama ostao bez posla.

Ekipa N1 razgovarala je ranije danas sa pijačnim prodavcima u Bloku 44 koji kažu da očekuju neko alternativno rešenje. Kažu da je to neophodno pogotovo što imaju robu kojoj se cena menja iz sata u sat. "Jutros smo imali jednu cenu za jagode, takav je dan da nismo imali kupaca i morali smo da spustimo cenu jer nema prodaje", navodi jedan od prodavaca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On naglašava da niko na pijaci nije nabavio kasu i nije se još prijavio za fiskalizaciju. "Pokušaćemo da radimo i ako uvedu kase, ali mislim da nećemo moći da opstanemo", kaže.

"Mislim da će opasti posao i da ćemo biti u problemu", kaže prodavačica i ukazuje i na problem uvođenja radne satnice prema kojoj bi morali da dolaze svakodnevno na posao i da ne smeju ranije da zatvaraju tezge. Kaže da prodavci nekada tokom zime, kada je veoma hladno, i po tri dana ne dolaze na pijacu.

Prema rečima jednog od prodavaca, predsednik im je već rekao da nije upoznat sa dosta problema pijačnih prodavaca i obećao je da će im pomoći. "Nadamo se najboljem, u slučaju da toga ne bude, nešto se mora rešiti. Kase ne dolaze u obzir", poručuje.

Podsećamo, prethodni sastanka sa predsednikom bio je 16. aprila i tada su prodavci rekli medijima da su optimističniji nego ranije i da su imali konstruktivan sastanak, ali tada nije postignuto konkretno rešenje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiskalne kase pijace zelene pijace 1. maj Aleksandar Vučić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana