Tekst objavljen: 28.08.2022 16:00        


Norveška je već neko vreme na samoj ivici revolucije električnih automobila. Napravila je neke zaista prijateljske politike prema kupcima električnih vozila, možda čak i malo naštetila ekonomiji, što je dovelo do smanjenja određenih podsticaja. Uprkos tome, zvanični uvoznik VW-a je spreman da preduzme sledeći korak, prenosi Arena.tv

Folksvagen prestaje da proizvodi dizelaše i benzince u jednoj od fabrika


VW će prestati da prodaje benzinske, dizel i hibridne modele od 1. januara 2024. To je pune dve godine ispred ionako drastičnog plana Norveške da prodaje samo električne automobile od kraja 2025. To znači da Norvežani više neće moći da kupuju bilo koji drugi VW osim one iz porodice ID. Bilo bi zanimljivo saznati njihova mišljenja o tome.

Ovaj potez nije toliko kontroverzan kao što možemo zamisliti, zvanični plan za prestanak prodaje svih automobila koji proizvode emisiju izduvnih gasova od 2025. godine naišao je na ogromnu nacionalnu podršku. Do sada je oko 18 odsto putničkih automobila na putevima u Norveškoj električno, a prema istraživanju lokalnog Instituta za ekonomiju saobraćaja, tek 2036. godine taj broj će porasti na 50 odsto. A to će se desiti samo ako vlada zadrži sve trenutne podsticaje.

Trenutno Norveška nudi nulti PDV na sve nove električne automobile, ali to će se promeniti. Od sledeće godine taj podsticaj više neće biti dostupan i značiće trenutno povećanje cene od 25 odsto za sve električne automobile. To je mnogo novca – govorimo o prosečnom povećanju cene od 10.000 evra za lične korisnike, poslovni korisnici to mogu da povrate na različite načine.

Sa PDV-om koji je uveden od januara, norveški planovi o 50% udela EV od svih putničkih automobila biće ostvareni do 2042. godine, prema istom istraživanju.

Do sada je ove godine VW prodao nešto više od 6.900 električnih automobila u Norveškoj, što je 81% njegove ukupne prodaje, a ID.4 prednjači u paketu sa preko 5.400 prodatih jedinica. Audi je još bolji, a 97% njegove prodaje čine potpuno električni automobili. Hiundai i Nissan su do sada prodali preko 90% električnih automobila svojim kupcima.

Međutim, moramo zapamtiti da proizvođači automobila ne pokušavaju da spasu planetu. Možda će pokušati da nam navuku vunu na oči, ali činjenica ostaje, proizvodnja automobila je posao i ništa više. Globalno stanovništvo je prodato idejom električnih automobila i nema povratka, cunami promena je pred nama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Globalne automobilske kompanije morale su da naprave izbor - isprobajte Tojotin pristup i odložite prebacivanje što je duže moguće ili idite i zajašite talas. Svi vidimo kako Tojota pokušava da napravi očajničke promene u poslednjem trenutku. Niko ne želi tu sliku.

Naftne kompanije uskaču i postaju globalni dobavljači za punjenje električnih vozila, a sada se potpisuju najveći ugovori sa BP-om i Shell-om. Većinu infrastrukture za punjenje električnih vozila finansijski podržavaju naftni giganti. Oni nisu ti koji će propustiti ovakvu priliku.

Svet je odlučio da želi da kupuje električne automobile i profit je mnogo veći nego u proizvodnji automobila. To nema nikakve veze sa spasavanjem planete. Na kraju krajeva, samo 26% ukupnog goriva prodatog u svetu koristi se za putnička vozila. Za sada udeo električnih automobila ne pravi razliku u svetu, ali čini ogromnu razliku u profitu proizvođača automobila.

Predviđa se da će potražnja za naftom dostići svoj vrhunac do 2040. godine, što ostavlja dovoljno vremena naftnim gigantima da se ponovo brendiraju, obuku zelene majice i napune naša električna vozila. Status kvo ostaje nesporan, na kraju vozimo električne automobile i nadamo se da će planeta postati bolja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Volkswagen norveška električni automobili benzinci dizelaši prestanak proizvodnje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana