Tekst objavljen: 30.11.2015 12:45        


Za sve korisnike vojnih penzija koji potpišu vansudsko poravnanje, isplata će biti sigurna i jednokratna, već tokom januara, a razlika koja im pripada je valorizovana koeficijentom inflacije i time obezbeđena od devalvacije, što znači da je sačuvana realna vrednost duga, kažu u Fondu PIO. 

Fond PIO: Isplata duga vojnim penzionerima od januara

Uz Fonda podsećaju da je Zaključkom Vlade Srbije o vanrednom usklađivanju penzija profesionalnih vojnih lica za period od 1.1.2008. do 31.10.2015. predviđeno usklađivanje, koje je u skladu sa stavom Vrhovnog kasacionog suda i kojim je omogućen identičan procenat vanrednog usklađivanja penzija svih korisnika u osiguranju.

Vlada Srbije je ponudila sistemsko rešenje kako vojnim penzionerima koji nisu podneli tužbu, tako i onima koji su podneli tužbu, i svakom korisniku poslato je obaveštenje o pravu na isplatu vanrednog usklađivanja penzija i ostavljena mogućnost zaključivanja ugovora o vansudskom poravnanju na dobrovoljnoj bazi, što naravno podrazumeva odustajanje od tužbe, odnosno odricanje od tužbenog zahteva, navode u Fondu PIO.

Zaključkom Vlade omogućeno je korisnicima koji se odreknu tužbenog zahteva da mogu u vansudskom poravnanju da dobiju pripadajuću razliku za ceo period.

U slučajevima u kojima postoji pravnosnažna izvršna sudska presuda koja je prinudno naplaćena, takođe je moguće zaključiti ugovor o vansudskom popravnanju za period koji nije obuhvaćen prinudnom naplatom.

"Dakle, svim korisnicima vojnih penzija koji potpišu vansudsko poravnanje u skladu sa Zaključkom, isplata je sigurna i jednokratna, već tokom januara, a razlika koja im pripada je valorizovana koeficijentom inflacije i time obezbeđena od devalvacije, odnosno sačuvana je realna vrednost duga", poručili su iz Republičkog fonda.

Sudovi su u parnicama priznavali pravo na povećanje od 6,57 odsto, što je identično procentu usklađivanja predviđenim Zaključkom Vlade, te je očekivano da će svako novo pokretanje parničnih postupaka biti na isti način presuđeno.

Ministar Aleksandar Vulin saopštio je ranije da će vojni penzioneri, u januaru naredne godine primiti uvećane penzije za procenat koji je odredio Ustavni sud, a da će početi da im se isplaćuje u ratama dug koji potiče od 2008. godine.

Prema njegovim rečima, sve ovo nepoštovanje zakona potiče još od 2008. a napravljeni su dugovi koji iznose više desetina miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PIO fond vojni penzioneri penzioneri isplata duga dug penzionera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana