Tekst objavljen: 15.03.2024 14:55        


Donji dom parlamenta Francuske podržao je nekoliko zakonskih mera koje će tzv. jeftinu modu, posebno kineskih masovnih proizvođača, učiniti manje privlačnom za kupce, uključujući zabranu reklamiranja najjeftinijih tekstilnih proizvoda i ekološku naknadu za takve odevne artikle

Francuska zabranjuje reklamiranje i uvodi ekološku naknadu za jeftinu garderobu


Na osnovu zakona, koji je usvojen u četvrtak, ekološka naknada od pet evra po artiklu planirana je od sledeće godine, a trebalo bi da se poveća na deset evra do 2030. godine.

Naknada, međutim, ne sme da premaši 50 odsto cene artikla.

Francuski ministar za ekološku tranziciju Kristof Beši rekao je da je Francuska prva zemlja u svetu koja je donela zakone za ograničavanje jeftine mode, objavio je portal France24.

Francusko tržište odeće preplavili su jeftini artikli iz uvoza, dok je nekoliko domaćih modnih marki proglasilo bankrot.

Međutim, glavni argumenti koje je iznela stranka desnog centra Horizont (Horizons), koja je podnela nacrt zakona, su u vezi sa zaštitom životne sredine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Tekstilna industrija najviše zagađuje životnu sredinu", rekla je zamenica predsednika Horizonta An-Sesil Violan, naglasivši da je taj sektor odgovoran za deset odsto emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i da je veliki zagađivač vode.

O zakonu treba da se izjasni i Senat pre nego što stupi na snagu.

Vrhunska moda je osnova francuske privrede zahvaljujući vodećim svetskim luksuznim markama kao što su Luj Viton, Šanel, Erme i Dior.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zabrana odeća Francuska jeftina odeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana