Tekst objavljen: 23.11.2020 12:05        


Nedavne izmene u zakonu nisu prošle bez kontroverzi

Frilenseri izjednačeni sa preduzetnicima, na isti način bi trebalo i da plaćaju porez

Frilenseri u Srbiji su od 15. decembra 2019. godine prvi put dobili mogućnost da se definišu u skladu sa načinom na koji posluju. To znači da su dobili mogućnost da budu zdravstveno osigurani i da im teče radni staž tako što će uplaćivati doprinose PIO fondu, ali te mogućnosti dolaze uz određenu cenu.

Navedene izmene u zakonu nisu prošle bez kontroverzi. Dok je jedan deo stručnjaka i frilensera oduvek tražio da budu zakonski regulisani, drugi su videli veliki broj prednosti i za sebe i za državu u načinu na koji je do sada sve funkcionisalo.

Nezanemarljiv broj njih smatra da će novi porezi biti previsoki, a da im država nije pružila ništa zauzvrat kako bi to opravdala.

Iz Poreske uprave na pitanje na koji način će se obračunavati visina poreza i doprinosa za "lica koja rade na teritoriji Republike Srbije za stranog poslodavca, koji nema registrovano predstavništvo u Republici Srbiji", odgovaraju:

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- U skladu sa odredbama Zakona o porezu na dohodak građana osiguranik samostalnih delatnosti porez na prihode od samostalne delatnosti plaća na stvarno ostvaren prihod (oporezivu dobit)–preduzetnik ili na paušalno utvrđeni prihod–preduzetnik paušalac. Da li određeno lice ostvaruje prihod koji po svojoj prirodi čini dohodak fizičkog lica, ili ostvaruje prihod od obavljanja samostalne delatnosti preduzetnika odnosno preduzetnika paušalca, zavisi od ispunjenosti propisanih kriterijuma koji važe od 1.3.2020. godine i određuju samostalnost preduzetnika u poslovanju. Pomenuti kriterijumi, propisani su članom 85. stav 17. Zakona o porezu na dohodak građana - kažu.

Ovo, u prevodu, znači da su frilenseri izjednačeni sa ostalim preduzetnicima i da će se na njih primenjivati tzv. Test samostalnosti.

Treba, ipak, sačekati 1. mart kada izmene odredbi Zakona o porezu na dohodak građana stupaju na snagu. Do tada ima vremena da se država jasnije odredi prema licima kakav će biti poreski tretman prihoda u ovim slučajevima, tako da gore navedene informacije ne treba uzeti kao definitivne i konačne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o porezu na dohodak građana izmene zakona porez neplaćanje poreza porez frilenseri paušalci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana