Tekst objavljen: 11.02.2016 8:59        


Ukupan javni dug Republike Srbije povećan je u 2015. za više od dve milijarde evra, pa je na kraju godine iznosio više od 25,2 milijarde, što je 77 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazao je najnoviji mesečni izveštaj Fiskalnog saveta. 

FS:Javni dug na kraju 2015. iznosio 25,2 milijarde evra

Fiskalni savet je ocenio da je rast javnog duga i u 2015. ukazao da je fiskalni deficit Srbije od 3,7 odsto BDP-a i dalje previsok, jer je upravo zabelešeni manjak u budžetu osnovni razlog ukupnog porasta zaduženosti zemlje za više od 1,2 milijarde evra.

Preostalo povećanje javnog duga, dodaju, prakticno je u celosti rezultat kretanja deviznih kurseva, pre svega snažnog jačanja americkog dolara.

"Iako se nepovoljan uticaj kursnih razlika na nivo zaduženosti u javnosti često ocenjuje kao privremen, napominjemo da je loša valutna struktura javnog duga Srbije, u kome gotovo 80 odsto čine obaveze u inostranim valutama, trajni problem domacih javnih finansija", piše u izveštaju Fiskalnog saveta.

Dok god je udeo dinarskih obaveza u ukupnom dugu relativno nizak, a to se izvesno neće znatnije promeniti u srednjem roku, slabljenje domaće valute u odnosu na evro i dolar predstavljaće jedan od većih fiskalnih rizika, naveo je Fiskalni savet.

Drugi razlog zašto su kursne razlike u 2015. trajnije povećale nivo javnog duga, navodi Savet, jeste da ne postoje nagoveštaji da se u bliskoj budućnosti odnos deviznih kurseva vrati na stanje iz prethodnih godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
javni dug javni dug srbije BDP zaduženost Fiskalni savet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana