Tekst objavljen: 30.03.2017 8:59        


Britanska funta se oporavila danas sa ranijeg osmodnevnog minimuma, nakon što je zvanično pokrenut postupak odvajanja Velike Britanije od Evropske unije. 

Funta ojačala prema dolaru nakon aktiviranja Bregzita

Britanska valuta je tokom današjeg trgovanja beležila uspone i padove, uzletevši prema dolaru kada je Ujedinjeno Kraljevstvo i formalno pokrenulo član 50 Lisabonskog sporazuma za izlazak zemlje iz EU posle 44 godine članstva u tom bloku.

Nakon što je potvrđeno da je pismo o aktiviranju člana 50 predato predsedniku Evropskog saveta Donald Tusku, funta je skočila sa nivoa od 1,2448 dolara na 1,2478 dolara, u odnosu na raniji osmodnevni minimum od 1,2377 dolara, izveštava Rojters.

Funta je takođe ojačala prema evru na 86,60 penija, nakon što je prethodno dotakla najniži nivo u 12 dana od 87,35 penija.

"Mislim da se to uglavnom pripisuje otklanjanju jednog elementa neizvesnosti, odnosno postupku stvarnog pokretanja člana 50, ali i pomirljivom tonu u izjavi premijerke Mej...u kojoj je naglasak na partnerstvu sa EU i ostvarenju obostrano korisnih odnosa", izjavila je Aleksandra Rasel-Oliver, valutni analitičar u kompaniji Kakston FX.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jačanje funte britanska funta američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana