Tekst objavljen: 06.03.2015 11:39        


Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da bi gas trebalo da pojeftini u trećem tromesečju ove godine i dodao da je faktički počelo restrukturiranje tog preduzeća. Bajatović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da bi "u trećem kvartalu cena gasa trebalo da iznosi 220 dolara za 1.000 kubnih metara".

Gas bi trebalo da pojeftini u trećem tromesečju

Direktor "Srbijagasa" je podsetio da je u poslednjem tromesečju prošle godine cena gasa iznosila "380 dolara plus transport", da ove godine od januara do marta iznosi "340 plus transport", a da se u "sledećem kvartalu očekuje cena gasa od oko 270dolara".

Bajatović je ukazao da je sada odluka o ceni gasa prešla na Agenciju za energetiku i da postoje dva razloga za poskupljenje tog energenta, od kojih je jedan skok kursa dolara, a drugi prelazak na realne cene transporta i mrežarine.

On je istakao da je to preduzeće imalo problem nerealne cene gasa i usluga, a da su najveći problem predstavljala preduzeća u restrukturiranju, kojima je isporučivan gas, koji nikada nije plaćen.

Bajatović je precizirao da se "Srbijagasu" duguje milijardu i 400 miliona evra i dodao da se boji da najveći deo tih potraživanja nije naplativ, jer je reč o sumama od skoro 300 miliona od "Azotare", odnosno od 250-260 miliona od "Petrohemije".

Direktor "Srbijagasa" je ocenio da bi struja trebalo da poskupi, jer je to način da EPS preživi.
Bajatović je, takođe, istakao da je faktički počelo restrukturiranje "Srbijagasa", koje će ostati javno preduzeće i formirati dva privredna društva - preduzeće za transport i preduzeće za distribuciju.

"Time ćemo faktički u organizacionom smislu izvršiti restrukturiranje "Srbijagasa", što je uslov za otvaranje poglavlja o energetici u razgovorima sa EU", najavio je Bajatović.
Direktor "Srbijagasa" je dodao "do kraja juna imaćemo dva privredna subjekta".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pojeftinjenje gasa gas cena gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana