Tekst objavljen: 11.06.2015 13:21        


Tempo rasta globalne tražnje nafte je u prva tri meseca ove godine porastao na četvorogodišnji maksimum, ali su male šanse da će se taj nivo održati, navodi se u danas objavljenom mesečnom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA). 

Globalna tražnja nafte na četvorogodišnjem maksimumu

Snažnom rastu tražnje, koja je u prvom tromesečju dostigla nivo od 1,7 miliona barela dnevno, doprineo je ekonomski oporavak, hladnija evropska zima od lanjske, i niže cene nafte koje su podstakle potrošnju, saopštila je IEA, prenosi agencija Frans pres.

Ipak, IEA sumnja u opstanak ova tri faktora u drugom polugodju ove godine, jer su cene nafte već počele da rastu, što će verovatno prigušiti tražnju.

"Posle snažnog rasta tražnje u prvoj polovini godine, prognoze su da će godišnji rast tražnje u drugoj polovini godine u izvesnoj meri usporiti i to na 1,2 miliona barela dnevno", navodi se u izveštaju.

Ipak, za čitavu ovu godinu, IEA prognozira skok globalne tražnje na 94 miliona barela dnevno, što je za 0,3 miliona barela dnevno više u odnosu na prošlomesečna predvidjanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potražnja za naftom tražnja za naftom nafta cena nafte pala sirova nafta zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana