Tekst objavljen: 02.01.2014 12:57        


Godine koje se zvaršavaju sa trojkom izgleda da su baš fatalne za inflaciju. Ovu koja je na izmaku završićemo uz stopu od četiri odsto. To je, posle decenija mučenja zbog rasta cena konačno ono što je i bilo predviđeno. Onu sada tako davnu 1993. okončali smo sa rastom cena merenom milijardama.

Godina 1993: Kad je kulen koštao 73 miliona, a mleko 2

Kako je u praksi funkcionisala ekonomija SRJ? Deo odgovora na to pitanje nalazi se na stranicama Dnevnika od pre dve decenije, gde je objavljena vest da je NBS 12. novembra pustila u opticaj novčanicu od pet miliona dinara.

Naša najinflatornija novčanica je ona sa likom Čika Jove Zmaja. Krasi je petica i još 12 nula, što će reći 500 milijardi dinara. Nije vredela mnogo ali je do danas ostala u opticaju. Redovno je, naime, prisutna na skupovima numizmatičara širom sveta. Preko kataloga“Najbolja ponuda“ ima zvaničnu cenu od 28,99 dolara. U oglasima istog izdanja cena je 9,90 dolara. U ponudi je ima i belgijska kuća „Kupi sada“, a cene variraju od 4,99 dolara do skoro deset. U Nemačkoj na skupovima kolekcionara ona nova staje pet evra, a izgužvana – evro.
Krasio ju je, podsetimo, lik Karađorđa. Maksimalni iznos koji je mogao da se ispiše na čeku bio je 10 miliona! A koliko se za to moglo kupiti govore podaci iz prodavnica Modne kuće Novitet: mantil je koštao sto miliona a suknja upola manje.

U novinama iz tih dana bilo je informacija da će mleko poskupeti i da će litar onog u najlon vreći stajati 315.000 dinara, a u tetrapaku čak dva miliona. Nove cene skockali su tih dana i gradski prevoznici pa je karta bila 50.000 dinara.

Struja je poskupela za 695 odsto, proizvođač začina i pudinga Centroproizvod bio je skromniji i cene je podigao samo 150 procenata. Ni Neoplanta nije čekala – cena kilograma kulena bila je 73 miliona!


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Već 22. novembra stigla je nova novčanica: pored lika Mihajla Pupina stajao je iznos od 50 miliona dinara. Stručnjaci Instituta za istraživanje tržišta u Beogradu su opominjali da je inflacija već dostigla desetine hiljada, a limit za jedan ček je povećan na sto pedeset miliona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija ekonomska kriza poskupljenje cene smanjenje inflacije pad inflacije inflacija hiperinflacija Srbija 1993

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana