Tekst objavljen: 07.06.2015 10:00        


Informatički gigant Google radi zajedno sa proizvođačem odeće od teksasa, Levis-om, na proizvodnji pametne (smart) odeće od specijalne tkanine, prožete nitima elektronskih provodnika. 

Google i Levi's  prave "smart" odeću

Ta odeća omogućila bi komandovanje uređajima na daljinu a da pri tome ne mora da se vadi telefon iz džepa, zahvaljujući specijalnoj tkanini osetljivoj na dodir, koja se ponaša kao "Touch Screen", pa se na telefonski poziv može odgovoriti prelaskom ruke preko džepa u kojem se telefon nalazi, objavio je francuski list "Figaro".

"Projekat Žakar", koji nosi naziv po francuskom pronalazaču istoimene tkanine, obelodanjen je na godišnjoj konferenciji Google-a s programerima u San Francisku, kao i prvo partnerstvo u toj oblasti s američkim proizvođačem džinsa.

Interaktivni materijali prave se mešanjem provodničkih vlakana sa uobičajenim materijalom za odeću tokom tkanja, što se može uraditi po celom odevnom predmetu, ili samo u nekom njegovom delu.

Vlakna mogu da budu vidljiva ili nevidljiva, u zavisnosti od estetskog izbora dizajnera, a materijal je, kako je saopšteno iz Google-a, rastegljiv i pere se kao i svaki drugi.

Provodnička vlakna su povezana sa malim elektronskim kolima, ne većim od dugmeta na jakni, čiji algoritmi omogućavaju da se pravi razlika između udara i prevlačenja prstom, objavio je Google.

Podaci potom mogu da se prenose na smartpfone i druge uređaje, čime se mogu obavljati telefonski pozivi ili slati poruke bez kuckanja po tastaturi, već po tkanini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
levis pametna odeca smartphone google

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana