Tekst objavljen: 07.04.2019 11:00        


Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje najavio je da će u narednim sedmicama objaviti javni poziv za dostavljanje ponuda za njegovu fabriku "Gorenje Tiki" u Srbiji, koja proizvodi male bojlere.

Gorenje prodaje fabrike u Staroj Pazovi

Kompanija iz Velenja, koja je u vlasništvu kineskog Hisensea, takođe namerava da proda "Tiki" brend zajedno sa svojom srpskom podružnicom, javlja slovenačka agencija STA.

Najavljujući danas prodaju ove fabrike u Staroj Pazovi, Gorenje je navelo da očekuje interesovanje od nekoliko kompanija koje proizvode bojlere i klima uređaje, i to iz Evrope i SAD. Kompanija je saopštila da ova prodaja predstavlja nastavak strategije otuđenja nematerijalne imovine i fokusiranja na glavnu aktivnost Gorenja, dodajući da se taj proces odvijao i pre dolaska novog vlasnika, Hisensea, koji je Gorenje kupio u junu 2018.

Najava prodaje "Gorenja Tiki" dolazi nakon što je matična kompanija u Sloveniji u decembru prodala mariborsko preduzeće za preradu otpada "Gorenje Surovina" i njegove ogranke firmi "Eko Surovina", društvu za preradu otpada u vlasništvu preduzetnika Izeta Rastodera.

Agencija STA navodi da je Gorenje još prošle godine pokušalo da proda "Gorenje Tiki", koji trenutno zapošljava 30 ljudi u Sloveniji i 520 u Srbiji, ali da je proces obustavljen zbog preuzimanja Hisensea. Gorenje je preselio proizvodnju malih bojlera iz ljubljanske opštine Šiška u Srbiju 2010. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Fabrika u Staroj Pazovi, čije se odeljenje za razvoj nalazi u Velenju, proizvodi oko pola miliona jedinica godišnje. Prema pisanju lista Delo, "Gorenje Tiki" je imalo u vlasništvu 36.000 kvadratnih metara zemljišta u Šiški, koje je preneto na matičnu kompaniju. List dodaje da je Gorenje zatim prodalo tri četvrtine tog zemljišta i da pregovara o prodaji preostalih parcela.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bela tehnika slovenija Srbija gorenje gorenje prodaje fabrike izet rastoder stara pazova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana