Tekst objavljen: 11.06.2016 17:31        


Gorivo na pumpama u Srbiji poskupelo je za proteklih mesec dana od 1,8 do 3,3 dinara po litri u zavisnosti od vrste derivata, dok se tečni naftni gas toči za oko dinar jeftinije nego što je to bilo u maju, pokazuje najnovija analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Gorivo iz meseca u mesec sve skuplje

Benzin je poskupeo za manje od dva dinara i juče je prodavan po ceni od od 131,61 dinar, dok je evrodizel još skuplji – 136 dinara za litar.

Upoređujući, međutim, martovske cene goriva s današnjim, benzin je poskupeo za 8,33 dinara, ili 6,75 odsto, dok je evrodizel skuplji za čak 10,60 dinara, ili 8,47 procenata. Istovremeno je tečni naftni gas jeftiniji za dva dinara, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar ovog udruženja.

– Cena nafte raste od 20. januara kada je barel sa 27,88 dolara poskupeo za 21,67 dolara. To poskupljenje za 78 odsto reflektovalo se na skok cene goriva početkom marta – kaže on.

S obzirom na to da se više od 80 odsto goriva u Srbiji ili uvozi ili dobija preradom uvezene nafte, kretanje cena na međunarodnom tržištu najdirektnije se odražava na cene goriva u Srbiji.

Ako je za neku utehu vozačima, procentualni rast cene goriva je daleko manji, nego procentualni rast cene sirove nafte, što je bilo uobičajeno i kada je trend bio obrnut, odnosno kada su cene padale.

– Ne treba zaboraviti da više od 58 odsto prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji čini državno zahvatanje, na koje promena cene sirove nafte malo utiče – kaže Mićović.

Kada se uporede prosečne maloprodajne cene goriva kod nas i u okruženju i dalje su BiH i Makedonija zemlje sa najnižim cenama, najmanjim akcizama i PDV-om.

Krajnju maloprodajnu cenu, pa tako i razliku između cena goriva u regionu, u najvećoj meri opredeljuje fiskalna politika svake od zemalja, što potvrđuje i činjenica da su kompanijske cene u čitavom regionu ujednačene.

Benzin se jeftinije toči u Makedoniji, Bugarskoj i BiH, dok je cena evrodizela u Srbiji među višim u regionu. Dizel skuplje toče samo u Hrvatskoj, Albaniji i Grčkoj.

Posle najnovijeg poskupljenja goriva, kompanijama po svakom litru goriva pripada 54,58 dinara, a državi po osnovu akciza i PDV-a 74,44 dinara. Kod dizela državi pripada 76,62 dinara, dok je kompanijska cena 56,49. Akciza na TNG iznosi 22,55 dinara dok je kompanijska cena 29,29 dinara.

Kako će se u narednim danima kretati cena sirove nafte na svetskoj berzi, zavisiće najviše od današnjeg sastanka zemalja članica OPEK-a koji počinje u Beču.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija cena goriva gorivo skače cena goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana