Tekst objavljen: 18.03.2017 11:28        


Ukupni plasmani banaka u Srbiji povećani su u februaru za 0,4 odsto u odnosu na januar 2017, na 2.166 milijardi dinara, prema podacima predstavljenim danas u Udruženju banaka Srbije. 

Gotovinski krediti stanovništvu porasli 1,2  u februaru

Najveći procentualni rast kredita na mesečnom nivou u februaru je zabeležen kod preduzetnika, kojima su banke odobrile 450 miliona dinara novih plasmana, čime je njihov ukupan iznos dostigao 47,6 milijardi, ili 1,0 odsto više nego u januaru.

Krediti građana su u drugom mesecu tekuće godine povećani za 6,9 milijardi dinara na ukupno 807,8 milijardi dinara, što je rast od 0,9 procenata u poređenju sa januarom.

U ukupnim plasmanima građanima, najveći udeo imaju stambeni krediti sa iznosom od 389 milijardi dinara. Iznos stambenih kredita beleži rast u februaru od 0,5 procenata u odnosu na prethodni mesec.

Građani su u posmatranom mesecu "podigli" i 3,2 milijarde dinara novih gotovinskih kredita, koji su u ukupnom iznosu povećani na 265,9 milijardi, što je skok od 1,2 odsto u poređenju sa januarom.

Značajan procentualni rast, od 2,4 odsto na 76,8 milijardi dinara, zabeležen je i kod kredita za ostale namene, odnosno kod refinansirajućih kredita, dok su potrošački krediti u februaru opali za 1,4 odsto na nešto malo više od 22 milijarde dinara.

Krediti pravnih lica su minimalno povećani, za svega 0,1 procenat u odnosu na januar, na 1.310 milijardi dinara.

Prema podacima UBS, u februaru je u docnji bilo 11,4 odsto dospelih a neplaćenih obaveza prema bankama po osnovu kredita, koliko je bilo i u januaru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti građana krediti preduzeća banke kreditiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana