Tekst objavljen: 28.07.2017 15:12        


Ukoliko ste jedna od onih osoba koje vole da novčiće i sitne apoene čuvaju u kasicama, onda ovo može da bude važna vest za vas.

"Građani, trošite, ovaj novac uskoro bezvredan"

Svi staromodni novčići od jedne funte uskoro će postati bezvredni jer će izgubiti svoju novčanu vrednost.Za manje od tri meseca ovi stari novčići se više neće primati, a u marketima će imati puno pravo da ih odbiju i da vam ih vrate.

A svi oni koji ne znaju na koji način da ih potroše, bilo bi dobro da ih doniraju ili ukrupne u veće apoene, jednostavno – na bilo koji način da ih se reše.

Od 15. oktobra jedino banke i pošte će prihvatati originalne novčiće.

Generalni sekretar u Ministarstvu finansija Endu Džouns posetio je centar za skladištenje i podsetio javnost da moraju da potroše svoje novčiće pre nego oni postanu bezvredni.

“Ovo je neophodno kako bi imali više novih novčića u opticaju u odnosu na stare, zbog toga je ovo dobra vest. Sa manje od 100 dana na raspolaganju, može se reći da građanima sat otkucava”, rekao je on.

Novi novčići imaju jedinstven oblik i dizajn koje je uveo Rojal mint, kako bi se smanjilo falsifikovanje.

Kako se navodi, jedan od 40 starih novčića smatra se lažnim.

Nova verzija, za koju se tvrdi da će biti “najsigurniji novčić na svetu”, sada je stavljen u masovnu proizvodnju.

Mint već pravi 1,5 milijardi novčića koji će imati posebne sigurnosne karakteristike, kao što su hologram, mikro-slova unutar oboda i materijal koji se može otkriti kada se kovanica elektronski skenira pomoću mašine za brojanje ili platnih mašina.

Tako da, građani koji poseduju neki od ovih starih novčića imaju još 78 dana da ih potroše, u suprotnom, zadaćete udarac sami sebi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novčići jedna funta funta britanska funta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana