Tekst objavljen: 31.08.2015 15:59        


Dnevni limit na poslovne transakcije ka inostranstvu će u Grčkoj biti uvećan sa pet na sedam miliona evra, saopštio je Komitet za odobravanje bankarskih transakcija, što je još jedan korak ka ublažavanju kontrola kapitala. 

Grčka: Dozvoljen veći obim transakcija u inostranstvu

Pored toga, mesečni maksimum za prekogranične transfere za institucije određen je na 40 miliona evra, a limit za slične transakcije pojedinaca na 500 evra mesečno, prenosi grčki list Katimerini.

Podizanje limita za dnevne transfere trebalo bi da olakša poslovanje preduzeća u vreme kada Ministarstvo finansija radi na tome da se limit za uvoz podigne na 20.000 evra sa sadašnjih 10.000.

Sredstva koja je moguće izneti iz zemlje ostala su na nivou od 2.000 evra po osobi po putovanju, dok je maksimalno 5.000 evra po kvartalu dozvoljeno za pokivanje troškova života studenata u inostranstvu.

Ograničenja na kretanje kapitala uvedena su krajem juna, jer su banke imale problema sa manjkom novca i održavane su u životu pomoću sredstava iz Evropske centralne banke. Grci trenutno iz banaka mogu da podignu 420 evra nedeljno, a ne postoji ograničenje na potrošnju po osnovu debitinih kartica, pod uslovom da je transakcija obavljena u zemlji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka grčke banke grčka ekonomija novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana