Tekst objavljen: 25.04.2022 9:00        


Grčka naftna kompanija „Helenik petroleum” koja posluje i u Srbiji, ubuduće će osim gorivom potrošače snabdevati i električnom energijom dobijenom iz sunca. Nova solarna elektrana snage 204 megavata u gradu Kozani, koja je udaljena od Soluna 200 kilometara,jedna je od najvećih u Evropi

Grčka naftna kompanija će snabdevati potrošače i solarnom energijom


– Plan je da solarni park snabdeva strujom više od 75.000 domaćinstava pošto se narednih dana sistem priključi na mrežu – kaže Sotiris Kapelos, menadžer za razvoj i operacije u grčkom „Helenik petroleumu”.

– Solarni park izgrađen je za samo 16 meseci. Sastoji se od 18 lokacija koje zauzimaju prostor od oko 2,5 miliona kvadratnih metara. Za to je bilo potrebno postaviti čak pola miliona bifacijalnih modula koji će se napajati suncem i proizvoditi čistu energiju. Ulaganja u solarni park će se kompaniji vratiti za šest do sedam godina, a što je još važnije na ovaj način će se uštedeti čak 300 miliona tona emisije ugljen-dioksida – navodi Kapelos.

Cena po kojoj će se ovde proizvedena električna energija prodavati je 57,72 evra po megavat-satu u narednih 20 godina. Očekuje se da će isporučiti oko 320 miliona kilovat-časova godišnje, a posebnost ovog parka je što se nalazi na nadmorskoj visini od 1.500 metara i područje je sa dosta sunčanih sati u godini, dodaje Kapelos.

Budući da propisi Evropske unije nalažu sve veće učešće čiste energije, „Helenik”, iako naftna kompanija, krenuo je u ozbiljnu energetsku tranziciju što potvrđuje i ovaj solarni park.

Grčka ima najveći udeo solarne i energije vetra u proizvodnji struje na Balkanu. Kako se moglo čuti tokom predstavljanja ovog velikog projekta cilj ove zemlje je da udvostruči svoj instalisani kapacitet iz obnovljivih izvora energije na više od 19 gigavata do 2030. godine što je rezultat inicijative Evropske komisije da se ubrza prelazak na zelenu energiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ono što je međutim novinarima koji su obišli solarni park u gradu Kozani zapalo za oko, to je da uprkos insistiranju da se struja u zemljama EU ne proizvodi više iz uglja zbog velike zagađenosti vazduha, iz dimnjaka tri od četiri termoelektrane u ovoj regiji video se dim. što znači da električnu energiju proizvode iz uglja. To i ne čudi ako se zna da se megavat struje na berzi prodaje za više od 200 evra.

Primer proizvodnje električne energije iz solarnih panela uskoro bi mogao biti prenet i u Skoplje. Iznad rafinerije u glavnom gradu Severne Makedonije nalazi se dovoljno prostora koje je u vlasništvu „Helenika” da se izgradi manji solarni park koji bi pokrivao potrošnju struje same kompanije ali bi bilo i za izvoz.

Inače, da države ne mogu baš preko noći da se odreknu fosilnog goriva potvrđuje i činjenica da se termoelektrana „Negotin” koja je u državnom vlasništvu vratila na proizvodnju struje iz mazuta. To za mnoge nije iznenađenje ako se zna da se u ovo vreme skupe energije uvozi između 25 i 30 odsto domaćih potreba, pa proizvodnja iz mazuta dođe mnogo isplativija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hellenic petroleum kozani nafta solarna energija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana