Tekst objavljen: 19.06.2015 14:28        


Grčki bankarski sistem je stabilan i u potpunosti zaštićen zajedničkim merama Banke Grčke i Evropske centralne banke (ECB), izjavio je za Frans pres neimenovani zvaničnik grčke vlade. Upravni odbor ECB održaće danas vanredni sastanak da bi razmotrio zahtev Banke Grčke za povećanje dostupnih sredstava za likvidnost grčkih banaka, rekli su za francusku agenciju izvori upoznati sa situacijom.

Grčke banke stabilne, ali im treba finansijska podrška

Odbor će razgovarati o eventualnom povećanju Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA), nakon ubrzanog odliva depozita iz grčkih banaka u poslednjih nekoliko dana, navode izvori.

Zahtev grčke centralne banke dolazi svega dva dana nakon što je ECB podigla maksimalni prag fonda ELA za 1,1 milijardu evra, čime je grčkim bankama sada na raspolaganju 84,1 milijarda evra.

"Guverner Banke Grčke, Janis Sturnaras, potvrdio je da su banke stabilne", rekao je izvor. Sturnaras se prethodno sastao sa liderom grčkog tima u pregovorima s kreditorima, Euklidom Cakalotosom, sa kojim je razgovarao o stanju bankarskog sektora.

Grčka dužnička kriza biće rešena, privredni rast pokrenut, a zemlja će ostati u evrozoni, poručio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, pozdravljajući odluku o održavanju vanrednog samita evrogrupe na temu grčke krize.

"Samit zakazan za ponedeljak pozitivan je signal na putu ka sporazumu. Pokazaće se da nisu u pravu svi oni koji se klade na scenarije krize i katastrofe. Doći ćemo do rešenja zasnovanog na propisima EU i demokratiji, koje će Grčkoj omogućiti da ostane i jača u evrozoni", saopšteno je iz kancelarije premijera.

Predsedavajući EU Donald Tusk sazvao je sinoć vanredni samit lidera evrozone za ponedeljak u nastojanju da reši grčku krizu nakon što je jučerašnji sastanak završen bez rezultata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčka banka Grčka grčka ekonomija banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana