Tekst objavljen: 02.11.2015 15:23        


Krajnji rok za plaćanje spornog septembarskog računa JKP Infostan je bio četvrtak 15. oktobar. Rok za izmirenje je produžen za deset dana, zbog iznosa koji je bio uvećan za 200 dinara, jer se na računu našla stavka „osiguranje stana“ osiguravajućeg društva Delta Generali.

Greška Infostana košta preko 11 miliona dinara

Sporna stavka „greškom“ se našla na septembarskom računu, usled čega je direktor Veselin Marković podneo ostavku, a JKP Infostan se izvinuo građanima i stornirao predhodne račune.

Prema podacima do kojih je finansijski portal Kamatica došao, JKP Infostan ima oko 650.000 korisnika i svakog meseca se na račun ovog preduzeća za plaćanje komunalnih usluga slije oko 2,5 milijardi dinara.

Usled pokušaja da saznamo koliko je koštala ova greška na računu za septembar JKP Infostan, niko od nadležnih nije hteo da nam odgovori. Ako pretpostavimo da je za štampanje i slanje jednog računa potrebno izdvojiti oko 10 dinara, to znači da je samo na ime toga JKP Infostan potrošio bespotrebnih 6.5 miliona dinara.

A kako je rok za plaćanje je produžen za deset dana, napravili smo analizu koliku zaradu može da donese kamata na tih 10 dana. Iznos od 2.5 milijarde dinara bi mogao da se drži na računu sa overnight (preko noći) štednjom, ili na računu sa štednjom po viđenju koja, u ovom momentu može da donese 7% godišnje.

To znači da je za 10 dana „boravka“ na takvom računu moglo da bude pripisana kamata u ukpnom iznosu od 4.794.520. Sve ovo dovodi do iznosa od 11.294.520 dinara ili oko 94.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
greška osiguranje stana infostan sporni računi račun infostana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana