Tekst objavljen: 29.06.2016 11:00        


Austrijska kompanija Heta, koja je sprovodila razgradnju propale Hipo Alpe Adria banke u Austiji, prodala je američkom investitoru, firmi Lone Star, preduzeće "Centrice Real Estate", koje je upravljalo nekretninama Hypo banke na Balkanu. 

Heta prodala nekretnine Hypo banke na Balkanu

Heta je saopštila da su kompaniju "Centrice" kupile dve ćerke firme Lone Star-a, kao i da je za taj posao već dobijeno potrebno odobrenje od regulatornih organa, dok o visini prodajne cene kompanija nije želela da se izjasni.

Mediji prenose da se Heta odlučila da nekretnine proda za trocifrenu milionsku svotu, a tačnu cifru u kompaniji nisu želeli da obelodane, već su samo saopštili da su zadovoljni sklopljenim poslovnim poduhvatom, pošto je kupac preuzeo i sve linije refinansiranja.

U sklopu razgrađivanja Hypo banke proteklih godina su paketi nekretnina prešli sa nekadašnjeg Hypo koncerna na "Centrice", zajedno sa "balastom" duga.

"Centrice", koja ima sedište u Beču, poseduje regionalne ispostave u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.
Glavni deo portfolija (71 odsto) se nalazi u Sloveniji, a imovina se procenjuje, prema medijima, na oko 300 miliona evra.

U Sloveniji veći deo imovine, ukupno 23 nekretnine, sastoji se od prodajne površine veličine od 200.000 kavdrata, među kojima je i trgovinski lanac "Qlandia" sa sedam šoping-centara širom zemlje, kao i 12 manjih trgovinskih centara.

Ostatak od 30.000 kvadrata je kancelarijski prostor, koji obuhvata i sedište slovenačke Hypo Alpe Adria banke u Ljubljani.

U Hrvatskoj je reč o pet nekretnina, a u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji prodaja je uključila po jednu nepokretnost.

Prema podacima "Centrice", prihodi od iznajmljivanja prostora iznose 37,3 miliona evra. Operativni rezultat, pre poreza i EBITDA, iznosio je 28,6 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Heta Hypo Alpe-Adria banka prodaja banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana