Indikativni kurs Evra na dan 17.09.21. :: 117.5600 rsd
Tekst objavljen: 02.02.2015 10:55        


Bankari se odriču svojih troškova obrade. Osiguranje kod NK 1,5 odsto vrednosti kredita.

Hiljadu evra za promenu "švajcarca"

GRAĐANI koji su spremni da svoje stambene kredite vezane za švajcarski franak pretvore u zajmove u evropsku monetu, za to treba da izdvoje najmanje 1.000 evra. Banke se odriču svog dela troškova, odnosno obrade kredita. Ali, trenutni najveći trošak je osiguranje kod Nacionalne korporacije koji iznosi minimum 1,5 odsto od vrednosti zajma. Na to treba dodati i naknadu od 30 evra. Tako za prosečan stambeni kredit od 30.000 evra premija osiguranja NKOSK u slučaju da ne postoji životno osiguranje košta 525 evra. Sa životnim osiguranjem ova naknada je 450 evra.
Kako kažu bankari, visina osnovne premije osiguranja NKOSK se može uvećati gotovo duplo. Tako, na primer, stanovi koji su kupljeni pre šest ili sedam godina sada vrede manje. Ako se prilikom refinansiranja stambenog zajma, obavi procena, dobiće se znatno manja vrednost.
To utiče na premiju koja se povećava i može da iznosi i 2,5 odsto, ukoliko se pod hipoteku ne stavi još neka nekretnina. Zatim, ako korisnik zajma nema plaćeno životno osiguranje, premija raste za 0,25 odsto. Ukoliko je predmet hipoteke legalizovan objekat premija se povećava za još 0,15 odsto. Ono što može najviše da utiče na visinu osiguranja je to što su rate stambenih kredita u "švajcarcima" toliko narasle da su opteretile kreditnu sposobnost građana.

Tako, ukoliko je rata kredita i solidarnog dužnika jednaka ili veća od 60 odsto plate, premija osiguranja se povećava za 0,5 odsto. Ako su mesečne obaveze građana i žiranta za zajam 70 ili više odsto, premija osiguranja raste za čak ceo procenat. Najgore mogu da prođu korisnici stambenog kredita koji su svoju platu opteretili sa 80 ili više odsto, u tom slučaju osiguranje NKOSK raste za još 1,5 procenata.
Bankari smatraju da bi Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita trebalo takođe da izađe u susret građanima koji imaju problem s kreditima u švajcarskim francima a žele da pređu u evro, i umanji im premiju. Takođe, ističu da bi overa založne izjave koja sada iznosi 10.080 dinara za prosečan kredit od 30.000 evra kao i taksa za upis hipoteke koja košta 20.000 dinara, trebalo da budu smanjene.

Osim ovih krupnih troškova, građani koji žele da prebace svoje stambene kredite iz švajcarskog franka u evro treba da izdvoje novac i za procenu vrednosti nekretnine, koja iznosi 100 evra, da uplate životno osiguranje ukoliko ga nemaju od takođe 100 evra, a za osiguranje nepokretnosti 40 evra. Takođe, prelaskom iz jedne u drugu valutu novi kredit nosi novu kamatnu stopu. Tako je trenutno cena stambenog kredita u evrima od 4,78 odsto ukoliko se izabere promenljiva kamata do 7,20 odsto za fiksnu. Kako su neki bankari najavili, oni su spremni i da smanje svoje marže koje sada iznose od 4 do 6,5 odsto.

PONOVO SE SASTAJU

BANKARI i predstavnici Narodne banke Srbije, kako je najavila Jorgovanka Tabaković, guverner centralne banke, danas bi trebalo da se ponovo sastanu i ponude predlog za rešenje problema građana koji imaju kredite vezane za švajcarski franak. Stambene zajmove u francima uzelo je oko 22.000 građana Srbije, a rate su im sada u nekim slučajevima i veće od plate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  Ostecena 02.02.2015 12:23

  Da nije tih novih nameta, ja bih svoj kredit konvertovala još 2011.god. Neka banke obračunaju sve što su nam nezakonito godinama uzimali, pa neka snose troškove konvertovanja. Meni su, po gruboj proceni, naplatili 300-400000 dinara, pa neka od toga sve odrade, ostaće im i kusur.SRAMOTA za ovu zemlju, sav ološ, šljam, sve je preče od poštenih radnika. Da smo krali i bavili se malverzacijama, lopovlukom, dilovanjem droge itd, ne bi podizali kredite, kupovali bi za keš kućerine i duplekse, koji bi se vodili na mamama, tetkama, taštama.....

 2. User image
  milica 02.02.2015 13:47

  I sada neka mi neko kaze kako mi nismo u robovlasnickom odnosu. Pa jesu li oni nirmalni? Da nam sve to ponovo naplacuju. Mene je osiguranje kod famozne NKOSK kostalo 3.000 evra, alooooooo tri hiljade sam platila kako bi se banka dodatno zastitila I isto to hoce ponovo. Alal vera drzavo kada ovo dozvoljavas!!!

 3. User image
  jorgovanka 02.02.2015 19:38

  pa je li se sastala////mozda strajka////nije joj dovoljno velika plata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
NKOSK kredit u štvajcarcima švajcarac u euro švajcarac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana