Tekst objavljen: 08.01.2017 14:03        


Cilj zaključivanja svakog osiguranja jeste zaštita i sigurnost za slučaj nepredviđenog događaja zbog kojeg je nastala šteta. Svi znamo da je polisa osiguranja verovatno jedna stvar koju, nakon što zaključimo osiguranje, odmah odložimo u fioku i nadamo se da je nikada nećemo upotrebiti. Ali, nije suvišno već prilikom odabira prave polise pitati hoće li se šteta platiti u slučaju da nastupi?

Hoće li mi šteta biti isplaćena?

Kako zaključiti polisu osiguranja i kako prijaviti štetu da biste dobili naknadu štete? To su stvari koje treba uzeti u obzir i proveriti pre zaključenja ugovora o osiguranju.

Prvi korak je dobro zaključena polisa osiguranja

Odlučili ste da Vam je osiguranje potrebno, a u određenim slučajevima ono je čak i obavezno. Uprkos tome, nije svaka polisa ista.

Zaključivanje osiguranja nije jednostavan posao i ne izvodi se preko noći. Mi smo toga svesni pa Vam uvek preporučujemo da uzmete dovoljno vremena za razmišljanje, pregled ponude i savetovanje sa zastupnikom osiguranja. Pažljivo pročitajte ugovor o osiguranju koji se sastoji od polise i opštih uslova osiguranja. Slažemo se da je ugovor o osiguranju dokument koji sadrži niz stručnih, tehničkih i pravnih odredbi i kao takav zna biti teško razumljiv. Kroz temeljan razgovor koji će sa Vama voditi predstavnik osiguravajuće kuće i razgledanjem predmeta osiguranja, predložićemo Vam zaključenje ugovora o osiguranju koji je najprikladniji za pokrivanje Vaših potreba i koji najbolje odgovara načinu isplate eventualne štete.

Ne postoje dva jednaka slučaja

Isplata naknade štete se, u pogledu iznosa, može znatno razlikovati od slučaja do slučaja. Načelno, visina isplaćene naknade štete zavisi od visine štete i od dogovorenihvrsta osiguranja koje predstavljaju gornju granicu obavezivanja osiguravajuće kuće. Da Vam to prikažemo u praksi: ako suma osiguranja za osiguranje od izliva vode iznosi 50.000 dinara, onda je to najveći mogući iznos naknade štete koji će Vam osiguravajuća kuća isplatiti. Zato je izuzetno važno da se suma osiguranja pravilno odredi. Vaš zastupnik osiguranja će Vas najbolje posavetovati i preporučiti Vam način osiguranja koji je za Vas najpovoljniji (osiguranje na sumu osiguranja ili na prvi rizik), kao i preporučiti Vam osiguranje za odgovarajuće rizike ako to nije već određeno samim proizvodom osiguranja.

Na šta treba da pazite kod prijave štete?

Ako nastane štetni događaj, u prvom redu je bitno obezbediti sve dokaze o postojanju štetnog događaja i visini štete. Naime, teret dokazivanja je u rukama osiguranika. Osiguravajuća kuća će odbiti isplatu štete ako osiguranik nije dokazao da se šteta zaista dogodila na način koji je pokriven kroz ugovor o osiguranju. Osim toga, i naknada štete će se isplatiti samo do onog iznosa do kojeg dokažete da je šteta zaista nastala. Najbolje je da štetu temeljno fotografišete, sačuvate oštećene stvari i sve račune, kao i druge dokaze. Kod prijave oštećenja stvari, navedite što više detalja o šteti i obavezno naznačite telefonski broj, svoju e – mail adresu i broj transakcijskog računa za isplatu štete.

Kako osiguravajuća kuća obrađuje odštetni zahtev?

Osiguravajuća kuća rešava Vaš odštetni zahtev na sledeći način: kada primimo prijavu štete, unosimo je u svoj informacioni sistem i otvaramo za nju predmet štete. Predmet se predaje procenitelju koji proučava podatke i koji nakon toga stupa u kontakt sa Vama i dogovara se o daljem načinu rešavanja štetnog slučaja (hoće li ići pogledati štetu ili ne - odnosno kada, kako će se šteta sanirati, na koji će način osiguravajuća kuća isplatiti naknadu za štetu itd.). U postupku rešavanja odštetnog zahteva, procenitelj mora najpre utvrditi postoji li osnov za isplatu štete? Ako postoji osnov za isplatu štete, procenitelj mora utvrditi visinu štete. Posle svega toga procenitelj izrađuje obračun štete i predaje predmet drugim službama koje sprovode isplatu naknade štete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  pera 30.11.2016 12:44

  Vazno je od naroda uzeti pare.Narode ono sto das osiguravajucoj kuci
  bolje ostavi sebi ,pa ako zatreba nemoras se ni sa kim preganjati jeli steta
  ili nije I kolika je.K ad postanemo pravna drzava jednaka za sve mozda,
  dotad moje pare u mom djepu

 2. User image
  uw 30.11.2016 22:45

  @pera
  Samo mi reci da ces za npr. 10-15 hiljada din koje bi ustedeo a ne bi platio neku polisu mogao da otklonis stetu od npr. 50,100 hiljada?!?!
  Ja mislim da si kao i veliki broj ljudi koji deli tvoje misljenje isfrustriran necim drugim, a ovo komentarises pun neznanja i nerazumevanja osiguranja.
  Ti si jedan od onih koji kaze: Zasto bih ja svake godine placao polisu obaveznog osiguranja pri registraciji kola od 10-15 hiljada din, a ne daj boze da nekom Audiju ili Mercedesu razbijes far svojim kolima na parkingu- steta je 100-200 hiljada!! Jel onda ti placas stetu?!?!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
šteta osiguranje isplata štete

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana