Tekst objavljen: 03.06.2018 16:02        


Kada su američkog industrijalca Henrija Forda, tvorca automobila "ford", pitali da li je pre svog izuma ispitivao tržište da vidi šta mušterije žele, on je odgovorio: "Da sam pitao ljude šta bi hteli, oni bi rekli da žele brže konje".

Hoćete da bude sam svoj gazda?

Štamparija

Slično je razmišljao i Šapčanin Milan Avramović, vlasnik štamparije "Stiker", kada se pre godinu i po dana odlučio da iskoristi svoje znanje i slabosti konkurencije. Otpravnik vozova, bez dana iskustva u struci, sa velikim motivom da privede kraju studije informatike, otvorio je štampariju gde osim veb-dizajna pruža i druge usluge iz oblasti štampe.

- Imao sam ideju da napravim novi proizvod i ambalažu. Raspitivao sam se u drugim štamparijama kako to mogu da realizujem. Većina mi uopšte nije odgovorila na mejl, a jedna mi je ponudila visoku cenu. Potom sam odlučio da sam dizajniram i proizvodim, jer sam shvatio da konkurencija nema kapacitet, ima visoke cene ili ne želi to da radi. Kupio sam mašine, uglavnom polovne, i započeo biznis - priča Milan koji je već u prvoj godini počeo da zarađuje od ovog posla.

On kaže da je za početak njegovog biznisa potrebno oko 5.000 evra:- I to ukoliko se kupuju polovne mašine. Štampač košta oko 1.500 evra, računar 1.000, nož za papir 1.000 evra. Tu je i nekoliko pomoćnih alata - savijačica, bigerica, sortirka, to je još oko 1.500 evra.

Sveće

Dobra ideja za početak biznisa koji ne košta puno može da bude i proizvodnja sveća. Za pokretanje ove delatnosti potrebna je mašina ekstruder za proizvodnju sveća. Poslovni prostor može da bude i u kući, a za start je potrebno oko 5.000 evra. Proizvodnja nije sezonska, ali je intenzivnija u letnjim mesecima, dok prodaja bolje ide u zimskim, pa treba voditi računa o planiranju troškova.

Računovodstvo

Računovođe su posle programera i još nekih tehničkih struka najtraženije na tržištu rada. Sektor pružanja usluga je jedan od najbrže rastućih na našem tržištu u grupi malih biznisa, smatra preduzetnik Aleksandar Vasić.

- Usluge su zanimljive za pokretanje posla, jer zahtevaju minimalna ulaganja. Sa druge strane, ova delatnost zahteva ozbiljan nivo znanja, jer je konkurencija na tržištu sve veća, a zahtevi korisnika za kvalitet neprestano rastu. Dostizanje neophodnog nivoa znanja i veština je kontinuiran proces, a pokretanje sopstvenog posla u ovoj oblast je dodatni stimulans za usavršavanje. Kao neko ko se više od dve decenije bavi privatnim biznisom, svim mladim ljudima preporučujem pokretanja posla u delatnosti pružanja poslovnih usluga - ističe Vasić.

Osnovna oprema za računovodstvo i iznajmljivanje lokala košta oko 2.500 evra. Kurs na kom se polaznici upoznaju sa teoretskim znanjima i veštinama iz prakse, primenom računovodstva, pravilnicima i zakonima, sastavljanjem bilansa i izveštaja, sa završnim ispitom, košta još 500 evra. Ova računica odnosi se na početnike i osnove ove delatnosti, kao što je vođenje knjiga za mala preduzeća. Za ozbiljnije računovodstvo koje obuhvata sastavljanje bilansa stanja, bilansa uspeha, izveštaja o novčanim tokovima, podrazumeva se šire znanje i stalno praćenje zakona i propisa.

Cveće

Sve popularnije cvećarstvo zahteva početno ulaganje od oko 6.000 evra. Ono podrazumeva plastenik površine 100 kvadrata (3.000 evra), sistem za zagrevanje (1.000 evra), dok za sadni materijal, zemlju, prehranu, ogrev i saksije trebaju još dve hiljade. Sadni materijal uglavnom se nabavlja iz inostranstva. Ulaganje može da se vrati u prve dve godine, dok u trećoj počinje zarada. U svakoj narednoj godini može da se ostvari dobit od oko 50 odsto uloženih sredstava, što znači da bi na uložene dve hiljade evra moglo da se zaradi od hiljadu do hiljadu i po evra, ukoliko se sva proizvodnja proda na tržištu. Prednost je što je prodaja saksijskog, sobnog i rezanog cveća aktuelna cele godine.

Ambalaža

Oko 6.000 evra potrebno je i za proizvodnju drvene ambalaže, ali se uložena sredstava brzo vraćaju. Neophodan je prostor od oko 40 kvadrata i kombinovana mašina sa više operacija za izradu elemenata za drvenu ambalažu. Na tržištu se mogu naći reparirane mašine, a cene su, u zavisnosti od broja operacija, starosti i brenda, od 4.000 do 12.000 evra.

Salon lepote

Tri sestre, Tanja, Vesna i Violeta Tomić otvorile su pre dve godine u Šapcu studio za ulepšavanje. Da bi opremile lokal uložile su 320.000 dinara dobijenih od Nacionalne službe.

- Sa tri hiljade evra može da se započne ovaj posao, pod uslovom da je završena škola ili kurs. U prvoj godini ne može da se zaradi, jer je to vreme kada se stiču mušterije. Da bismo što pre počele da zarađujemo, nas dve smo završile kurs za sređivanje noktiju i šminkanje. Osim toga, šišamo i muškarce. Ovo je lep i isplativ posao za onog ko ga voli i ako to zna da radi. Ulaganje u znanje i opremu nije veliko, ali mora da se savlada posao i osvoje mušterije - kaže Violeta Tomić.

Subvencije za samozapošljavanje

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, najčešće delatnosti koje su podržane subvencijama su: frizerski i kozmetički saloni, proizvodnja ostale odeće, održavanje i popravka motornih vozila, računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi, poresko savetovanje, proizvodnja hleba, svežeg peciva i kolača, pravni poslovi, proizvodnja proizvoda od drveta, plute, slame i pruća, stomatološka praksa...

Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 180.000 dinara, odnosno 200.000 dinara ako ste višak zaposlenih ili 220.000 dinara za nezaposlene sa invaliditetom. Sa tim novcem, uz sopstvenu ušteđevinu, može se započeti većina pomenutih poslova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
početni kapita samozaposlenje nacionalna služba za zapošljavanje subvencije države sam svoj gazda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana