Zvanični kurs Evra za dan 11.05.21. :: 117.5749 rsd
Tekst objavljen: 06.12.2020 16:00        


Holandija je dobila energetski najodrživiji auto-put presvučen asfaltom koji smanjuje otpor guma, čime vozači štede gorivo

Holandija dobila energetski održivi auto-put, asfalt na njemu štedi gorivo

Reč je o obnovljenom putu između gradova Delft i Zutemer koji ima sopstveno, održivo snabdevanje energijom. Snaga za rasvetu puta, kao i za semafore, generiše 220 solarnih panela koji su ugrađeni u zaštitnike protiv buke.

Da bi mogli tokom noći da koriste lokalno generisanu električnu energiju, pored puta je postavljena velika baterija koja pohranjuje solarnu energiju tokom dana.

Osvetljenje pored puta takođe je napravljeno održivijim pomoću energetski efikasnijih LED svetiljki, koje se mogu prigušiti kada je put manje opterećen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podloga je izrađena od asfalta koji smanjuje otpor kotrljanja automobilskih guma, tako da učesnici u saobraćaju troše manje goriva na toj 17 kilometara dugoj deonici puta.

Semafori na putu imaju ugrađene senzore, pa je odvijanje saobraćaja ravnomernije, bez čestih zaustavljanja i ubrzavanja. To će, kako se procenjuje, smanjiti saobraćajnu gužvu i emisiju štetnih gasova, prenosi portal „Tehzle“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
energetski održivi autoput energetska održivost holandija autoput

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana