Tekst objavljen: 25.02.2019 9:23        


Građanima je teško da poveruju, ali statistika tvrdi da su potrošačke cene u Srbiji za godinu dana porasle tek 2,1 odsto. Na mesečnom nivou taj rast je 0,4 odsto. I tokom prošlog meseca najveći rast cena zabeležen je kod hrane, pića i rekreacije i kulture. Ove namirnice u usluge su u odnosu na mesec pre bile skuplje za 1,3 odsto.

Hrani rastu cene

Statistika je u januaru registrovala poskupljenja i kod nameštaja i održavanja stana od 0,3 odsto, dok je rast cena kod komunalnih ulusga - vode, struje, gasa, zatim kod usluga zdravstva, komunikacija i restorana iznosio 0,2 odsto. Pojeftinila je odeća i obuća i to za 1,3 odsto, a transport za 0,8 odsto.

Na godišnjem nivou najviše su poskupeli alkoholna pića i duvan. Prosečno u januaru ove u odnosu na isti mesec prošle godine skuplji su 5,3 odsto, prvenstveno zbog duvana čije cene su za godinu dana porasle za 8,2 odsto. Građane najviše ipak brinu cene hrane.

U proseku su prema statistici namirnice i bezalkoholna pića za godinu dana poskupeli za tri odsto. Gotovo da nema prehrambenog proizvoda čije su cene mirovale. Mada pekari tvrde drugačije, statistika je i kod hleba i žitarica registrovala rast od 1,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

KROMPIR

Voće je ove zime jeftinije za 11,1 odsto, ali je kod povrća registrovan rast od čak 22,3 odsto. Drastično povećanje osetilo se najviće kod crnog luka i krompira. Za kilogram ovog povrća potrebno je odvojiti kao za kilogram banana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hrana voće povrće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana