Tekst objavljen: 05.11.2013 10:30        


Depoziti stanovništva i tokom ove godine nastavili su da se povećavaju pa su hrvatski građani krajem juna ove godine u bankama imali ukupno 164,1 milijardu kuna (21,1 milijardu evra) štednih i oročenih depozita, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Hrvati na štednji u bankama imaju preko 21 mlrd. evra

Po podacima HNB-a, porast kunskih i deviznih depozita stanovništva, ako se isključi uticaj kursa, u prvih devet meseci 2013. godine iznosio je 2,2 posto. Za poređenje, povećanje u istom razdoblju 2012. iznosilo je 3,7 posto, odnosno triposto u prvih devet meseci u 2011.

Primetno je dakle, kako je porast depozita stanovništva u 2013. sporiji u odnosu na prethodne dve godine, a analitičari napominju da o razmerama usporavanja rasta depozita govore podaci o njihovom povećanju u godinama pre početka krize.

Tako je u prvih devet meseci 2005. i 2006. rast štednih i oročenih depozita stanovništva iznosio po 10,2 posto.

U strukturi štednih i oročenih depozita stanovništva u Hrvatskoj tradicionalno dominiraju depoziti u stranoj valuti. Tako se od ukupnog iznosa štednih i oročenih depozita stanovništva čak 81,7 posto, ili 134 milijarde kuna (17,57 milijardi evra) odnosi na devizne depozite.

Kada je reč o ročnosti, približno jedna polovina depozita oročena je na rok kraći od godinu dana, jedna četvrtina dospeva u roku između jedne i dve godine, dok je jedna četvrtina oročena na rok duži od dve godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše Nedelja štednje nedelja štednje 2013 banke kamate na štednju kamata na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana