Tekst objavljen: 09.10.2013 13:30        


Dok u Hrvarskoj raste broj građana s blokiranim računima i sve je više njih na rubu siromaštva, u oči bode podatak kako štednja u bankama iz meseca u mesec buja. Zato tamošnji mediji postavljaju pitanje "ko to štedi"?

Hrvati se pitaju ko to štedi u opštoj besparici

Na kraju jula, prema podacima HNB-a, štednja građana bila je za četiri milijarde kuna (525 miliona evra) viša nego godinu pre a izveštaji pokazuju da je neto finansijska imovina po stanovniku porasla od svog pretkriznog vrhunca za više od 20 posto.

Iz toga bi se dalo zaključiti kako građanima ide sve bolje, kućni budžeti su sve puniji, pa čak ostane i za štednju ali podaci govore o 325.000 nezaposlenih, više od 270.000 građana s blokiranim računima i stopi rizika od siromaštva većoj do 20 posto.

U tu crnu sliku se uklapa i anketa GfK koja je pokazala da više od polovine građana (53 posto) neće biti u mogućnosti da štede u narednih godinu dana. To je najviši postotak 'neštediša' od početka krize. Štaviše, samo 13 posto građana je odgovorilo da će sigurno moći da štedi.

Ekonomski analitičar Damir Novotni objašnjava da "štednja raste jer štede svi koji mogu. Čak i penzionerska populacija koja je inače dobar potrošač jer ne odvaja novac za novi stan ili kuću se u opštoj apatiji okrenula štednji".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska štednja štediše banke ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana