Tekst objavljen: 20.02.2015 12:34        


Pregovori predstavnika Vlade Srbije sa rukovodstvom američke kompanije Esmark o dokapitalizaciji Železare Smederevo i dalje traju, rečeno danas Tanjugu u srpskoj vladi. Potpredsednik vlade Rasim Ljajić očekuje da će pregovori sa Esmarkom o privatizaciji smederevske Železare biti završeni naredne sedmice, i ističe da Srbija "ne prodaje piljaru, već ogroman kompleks".

I dalje se vode teški pregovori sa Esmarkom

Ljajić je, kako prenosi TV N1, rekao da u pregovorima ima nekoliko "tački spoticanja", jer Srbija sa svoje strane traži garancije za proizvodnju, preuzimanje više od 5.000 radnika, te da neće biti otpuštanja kada počne proizvodnja, kao i ostanak na tržištu.

"To nije lako. S jedne strane stiče se utisak da mi prodajemo, ne znam kakvu kompaniju, a s druge strane oni imaju svoja očekivanja - otpis dugova, subvencije... Imamo situaciju i sa MMF i EU koje su indirektno uključeni u proces", rekao je Ljajić.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izrazila je danas očekivanje da će uspešno biti završeni pregovori sa predstavnicima američke kompanije Esmark o privatizaciji Železare Smederevo i da će ta čeličana raditi.
Ona je kazala Tanjugu da su pregovori teški i napomenula da je za njih nadležan ministar privrede Željko Sertić.

"Verujemo da ćemo kao vlada u tome uspeti i verujem da ćemo moći da kažemo da železara radi, jer je to važno za građane Smedereva i Srbiju, kao i naš bruto društveni proizvod", istakla je Mihajlović.

Inače, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je ranije da je EK dobila dokumentaciju Vlade Srbije za odobrenje dodatnog roka za pregovore sa američkom kompanijom Esmark o prodaji Železare Smederevo koji se razmatra.

Izrazivši zadovoljstvo zbog nastavka pregovora Vlade Srbije sa Esmarkom, Devenport je rekao da je veoma bitno da sve bude u skladu sa postojećim obavezama i da dodje do uspešnog završetka.

Pregovori predstavnika Vlade Srbije i Esmarka počeli su 27. januara i još traju, a nakon kraćeg prekida nastavljeni su u ponedeljak uveče, nakon povratka premijera Aleksandra Vučića i Švedske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Esmark američka kompanija pregovori oko prodaje železnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana